Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 25 ianuarie 2017

mcv.jpg

Bruxelles: Monitorizarea Romaniei pe justitie va continua
Bruxelles: Monitorizarea Romaniei pe justitie va continua

Modificările legislative menite în mod clar să slăbească lupta anticoruptie ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate, avertizează Comisia Europeană în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Comisia precizează că atacurile puternice îndreptate împotriva magistraţilor şi a sistemului judiciar de către mass-media şi politicieni rămân o ameninţare serioasă pentru ireversibilitatea luptei anticorupţie.

sumarul emisiunii 40 de minute

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ cele doua proiecte de ordonanta de urgenta pentru amnistie si gratiere si pentru modificarea Codului Penal. Intre timp, la Parlament a ajuns scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis privind intenţia de a organiza un referendum.

Fostul premier francez Manuel Valls şi fostul ministru al Educatiei, Benoit Hamon se vor înfrunta în al doilea tur de scrutin al alegerilor primare ale stângii franceze. Câştigătorul va deveni candidatul stângii în cursa pentru Elysee.

Guvernul britanic a anunțat că va introduce foarte curând un proiect de lege în parlament prin care să obțină aprobarea pentru declanșarea procedurii de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană. Anunțul urmează deciziei Curții Supreme de la Londra care a hotărât că executivul nu poate lua această măsură fără consimțământul parlamentului.

Ascensiunea populismului alimentează corupţia în lume, denunţă Transparency International în cel mai recent raport şi a adresat un avertisment pe această temă noului preşedinte american Donald Trump.   

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 25 ianuarie 2017