Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 26 ianuarie 2017

tinutul_secuiesc.jpg

A fost lansata o initiativa cetateneasca privind autonomia Tinutului Secuiesc
A fost lansata o initiativa cetateneasca privind autonomia Tinutului Secuiesc

Ţinutul Secuiesc ar putea avea un preşedinte cu imunitate, autorităţile regionale vor prelua atribuţii ale statului iar regiunea va păstra banii din taxe şi impozite. Sunt cateva din prevederile initiative cetatenesti privind autonomia Covasnei, Harghitei si Muresului, publicată în Monitorul Oficial. Acum documentul va fi trimis Parlamentului. Discutam pe larg in aceasta seara.

sumarul emisiunii 40 de minute

Centura Capitalei nu mai este o prioritate pentru Ministerul Transporturilor. Anul acesta statul va aloca putin peste 100 milioane lei, adică puţin peste 10% din valoarea totală a proiectului. In cel mai fericit caz, lucrările vor fi realizate după 2020. In contrapartida ministerul anunta ca va demara lucrările la autostrada Sibiu – Piteşti, va  finalize autostrada Sebeş – Turda si va reabilita Transfăgă­răşanul şi Transalpina.

Declaratiile presedintelui american Donald Trump despre o eventuala revenire la torturarea suspectilor de terrorism nu vor avea nici o consecinta. Este opinia expertului in securitate Hari Bucur Marcu. Seful Casei Albe ia in calcul de asemenea redeschiderea inchisorilor secrete ale CIA din strainatate.

In Franta, Francois Fillon, candidatul dreptei franceze la alegerile prezidentiale din acest an, se afla in centrul unui scandal urias. Sotia sa este acuzata ca a primit 500 de mii de euro ca atasat la cabinetul parlamentar al lui Fillon, fara sa fie vazuta vreodata lucrand acolo. In Franta, angajarea rudelor la cabinetul parlamentar este permisa de lege, conditia fiind ca angajarile sa nu fie fictive.

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 26 ianuarie 2017