Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România, codaşa Europei la reciclarea deşeurilor electronice

romania_codasa_europei_reciclarea_deseurilor_electronice.jpg

Andrei Orban (Environ): Veştile nu sunt cele mai fericite în ceea ce priveşte reciclarea
Andrei Orban (Environ): Veştile nu sunt cele mai fericite în ceea ce priveşte reciclarea

România riscă să-şi rateze ţinta de reciclare a deşeurilor electronice. O spune la RFI preşedintele asociaţiei Environ, Andrei Orban, invitatul lui Cosmin Ruscior la emisiunea Planeta Verde.

Până în 2020, România trebuie să recicleze 65% din totalul produselor electronice vândute pe piaţă, dar se află de-abia la 20-25 de procente.

Preşedintele Environ, Andrei Orban, spune că perspectivele nu sunt prea optimiste: „Veştile nu sunt cele mai fericite în ceea ce priveşte reciclarea în ţara noastră, din păcate (…). Ţintele vechi aveau o raportare la o greutate per capita, pe care fiecare stat membru trebuia să o raporteze ca fiind reciclată pe an, iar ţintele noi sunt acum proporţionale cu cantitatea de echipamente vândută pe piaţă şi ele sunt în creştere de la 45% din cantitatea vândută spre 65% în 2020”.

„Cifrele de astfel de produse vândute anual cresc şi sunt în creştere continuă, însă dacă ne raportăm puţin la nivelul de dotare a gospodăriilor din România şi există tot felul de statistici făcute, gospodăriile din România sunt printre cele mai sărace la nivel de dotare cu echipamente. Singurele două produse care se regăsesc aproape 100% în gospodăriile din ţara noastră sunt frigiderele şi televizoarele. În rest, e vorba de o primă dotare şi atunci nici rata de generare, consumul produsului nu este atât de mare. Pe de altă parte, deşi cantităţile astea scapă cumva din statisticile oficiale, noi reutilizăm foarte mult, nu generăm deşeuri, pentru că pe fondul acestor venituri scăzute ale populaţiei, ceea ce eu consider că nu mai folosesc, un televizor învechit, nu mai e la modă sau un frigider şi el este funcţional, noi nu îl aruncăm, îl trimitem rudelor în zona rurală şi atunci cantităţile astea scapă cumva statisticilor oficiale”, explică Andrei Orban.

 

 

 
Emisiunea Planeta Verde din 30 ianuarie 2017. Invitat: Andrei Orban (Environ). Tema: reciclarea deşeurilor electronice