Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Rovegan", primul spectacol de teatru care porneşte o dezbatere pe tema migraţiei

Europa se confruntă de luni bune cu o problemă care se acutizează, migraţia. Sărăcia, lipsa locurilor de muncă şi a perspectivelor de viitor, fac din România o ţară care generează migranţi, şi asta mai ales de când România nu mai are restricţii de circulaţie în Uniunea Europeană. Există în ţară, o asociaţie care şi-a propus să iniţieze şi să dezvolte o platformă teatrală care să iniţieze dezbateri pe tema migraţiei, iar primul spectacol care pune acest subiect în discuţie se numeşte "Rovegan".

În 2015, pornind de la cartea Lilianei Nechita, “Exodul mamelor”, echipa proiectului "Rovegan" a efectuat o amplă documentare a migraţie motivate de sărăcie, concentrându-se pe situaţia mamelor românce plecate la muncă ȋn Italia.

În urma acestei documentări coordonate de antropologul Alexandra Dincă, şi realizate ȋn parteneriat cu organizaţia World Vision România, Catinca Drăgănescu a finalizat textul spectacolului ȋn cadrul unei rezidenţe de creaţie la Drama League New York.

Pe baza piesei, Asociaţia ARENA şi Centrul de Teatru Educaţional REPLIKA au coprodus spectacolul "Rovegan". Producția reprezintă primul proiect al platformei de teatru şi dezbatere GO WEST. Spectacolul a fost prezentat ȋn cadrul Festivalului de Teatru Independent Butterfly Effect, Galaţi, Septembrie 2016, unde a fost premiat pentru “rafinamentul mijloacelor performative şi folosirea alegoriei ca instrument de conştientizare a efectelor migraţiei economice”.

În perioada februarie – iunie 2017, Asociația ARENA va realiza un turneu național al spectacolului ROVEGAN, cu reprezentaţii gratuite urmate de dezbateri cu publicul, ȋn Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Botoşani, Sibiu, Târgu Mureş şi Sfântu Gheorghe.

Turneu "Rovegan" (spectacole cu intrare liberă, pe bază de rezervare la adresa [email protected])

Craiova – marti, 21 februarie 2017, ora 19:00 – Teatrul Național “Marin Sorescu”;

Sibiu – vineri, 10 martie 2017, ora 19:00 – Teatrul Pentru Copii și Tineret “GONG”;

Sfântu Gheorghe - duminică, 12 martie 2017, ora 19:00 – Teatrul “Andrei Mureșanu”;

Botoșani - duminică, 9 aprilie 2017, ora 19:00 –Teatrul “Mihai Eminescu” ;

Iași - marți, 11 aprilie 2017, ora 19:00 – Teatrul FIX ;

Cluj - 19 aprilie 2017, ora 19:00 –REACTOR de creație și experiment ;

Târgu Mureș - joi, 20 aprilie, ora 19:00 – Teatrul ARIEL

Amanunte suplimentare în interviul realizat de Valentin Panduru, în cadrul programului RFI360, avandu-le invitate pe regizoarea spectacolului şi iniţiatoarea platformei GoWest, Catinca Drăgănescu şi pe actriţa Silvana Negruţiu.

 
Catinca Draganescu şi Silvana Negrutiu in RFI360