Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 8 martie 2017

Cu 203 voturi pentru si 94 impotriva, Parlamentul a adoptat un document propus de Calin Popescu Tariceanu prin care sunt criticati seful statului, CSM-ul si Ministerul Public, după decizia Curţii Constituţionale privind ordonanța de urgenţă 13. In opinia, presedintelui Senatului, toti trei au desfăşurat acţiuni care au „uzurpat” dreptul exclusiv al Legislativului de a trage la raspundere Executivul. Documentul nu are valoare juridică. 

sumarul emisiunii 40 de minute

Maririle de salarii pentru bugetari se vor face treptat, pana in 2021, singura exceptie fiind angajatii din sanatate, care vor primi cresterile integrale din 2018. Ministrul Muncii a anuntat ca dupa terminarea discutiilor cu sindicatele va trimite proiectul legii salarizarii unitare la Parlament.

Numarul de locuinte finalizate a urcat cu 11% in 2016 si a atins un nivel maxim al ultimilor 7 ani, arata datele Institutului National de Statistica. Antreprenorii transmit insa ca sectorul este departe de a fi iesit din criza.

Calea Victoriei va deveni pietonală la sfârşitul săpămânii, a anunţat primarul Gabriela Firea, care a precizat că va începe o acţiune de curăţenie, pentru că în prezent „oraşul pare că este părăsit”, iar centrul arată „deplorabil”.

Francezii din diaspora nu vor putea vota electronic la alegerile legislative din iunie. Decizia luată de autorităţile de la Paris este motivată de teama de cyber-atacuri dar este contestată de opoziţie şi în particular de François Fillon, candidatul conservator la prezidenţiale.

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 8 martie 2017