Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Negocieri pentru modificarea PAC; ce propune România?

modificare_pac.jpg

Discuțiile privind modificarea PAC înseamnă și consolidarea poziției fermierilor în lanțul alimentar
Discuțiile privind modificarea PAC înseamnă și consolidarea poziției fermierilor în lanțul alimentar
Image source: 
RFI

Au apărut primele propuneri pentru modificarea, din 2020, a Politicii Agricole Comune. La Consiliul pentru Agricultură de la Bruxelles, Malta a cerut simplificare și mai multă putere pentru fermieri.

Miniștrii pentru agricultură au luat în discuție, între altele, necesitatea unei reechilibrări între sprijinul direct și dezvoltarea rurală. De asemenea, simplificarea ar trebui să fie o prioritate globală pentru viitoarele politici pentru a se valorifica pe deplin potențialul economic al zonelor agricole și rurale din Uniunea Europeană, după cum transmite corespondentul RFI Mihaela Gherghișan.

De asemenea, între propunerile avansate de Malta (țară care deține președinția prin rotație a Uniunii) se numără consolidarea rezilienței, abordarea provocărilor legate de mediu, realizarea de investiții în viabilitatea și vitalitatea rurală, asigurarea reînnoirii generațiilor, menținerea unei orientări către piață și consolidarea poziției fermierilor în cadrul lanțului alimentar.

Tot în emisiunea de astăzi discutăm despre o inițiativă care ar urma să le facă viața mai ușoară fermierilor locali. Specialiștii Facultății de Agricultură de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca au lansat platforma AGRIM, rețea care promovează legătura dintre producătorii agricoli, furnizării de inputuri și specialiștii, cadre didactice USAMV Cluj-Napoca, dar nu numai.

Este vorba de informații de actualitate și consultanță gratuită oferită fermierilor care se înscriu, tot gratuit, pe site-ul www.agrim.ro.

 
Ascultă emisiunea Rural din 6 martie 2017