Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum rămâne România fără tractoriști

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Agricultura României, atât de des lăudată pentru cât de mult s-a modernizat și cât de bine știe să folosească fondurile europene, riscă să ajungă în scurt timp într-o criză provocată de lipsa specialiștilor în mașini agricole.

Mai exact sunt din ce în ce mai puțini tractoriști și mecanici pentru utilajele agricole, iar unul dintre motive îl reprezintă abandonarea de către stat a liceelor agricole. Așa s-a ajuns în situația în care mulți dintre cei care se mai pricep la repararea unui tractor să fie în prag de pensie, iar cei care ar putea să le ia locul aleg să plece la muncă peste hotare. Și asta nu e totul pentru că terminarea unui liceu de specialitate sau a unei școli profesionale nu înseamnă automat și o calificare în domeniu.

În emisiunea Rural, Adrian Szatmari, directorul liceului agricol din Salonta, județul Bihor, explică pe larg cum nu îi permite legea să le dea premise de conducere în domeniu absolvenților școlii de tractoriști.

În context, discutăm subiectul învățământului agricol cu reprezentanții organizației World Vision România, care, alături de alte câteva ONG-uri, derulează programul ”Mândru să fiu fermier”, destinat elevilor liceelor agricole.

Programul se desfășoară în opt licee agricole și se bazează pe parteneriatul dintre școli și fermieri. Invitați sunt Crenguța Bărbosu, manager de proiect și Daniela Farcaș, Specialist comunicare al fundației.

Tot în emisiunea de astăzi aflăm de la corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan, care sunt noile reguli pe care le vrea Uniunea Europeană pentru producătorii de fructe şi legume.

 
Ascultă emisiunea Rural din 13 martie 2017