Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un ”mall țărănesc”? Primul a apărut în zona Brașovului

mall_taranesc_2.jpg

La Brașov, Asociația Creștem România Împreună a lansat primul ”Mall Țărănesc”
La Brașov, Asociația Creștem România Împreună a lansat primul ”Mall Țărănesc”
Image source: 
RFI

Ideea de asociere în agricultură nu mai ține de mult doar de ceea ce fac autoritățile, destul de puțin de altfel. Așa că un număr din ce în ce mai mare de producători își unesc forțele și înființează cooperative care să negocieze în numele lor și să aducă mai mulți bani.

 Dincolo de astfel de idei există și inițiative din partea societății civile, care suplinesc lipsa de activitate a autorităților. La Brașov, Asociația Creștem România Împreună a lansat primul Mall Țărănesc. De fapt o platformă online care să țină loc de lanț scurt de aprovizionare, după cum spune inițiatorul proiectului, Mihai Mihu.

De asemenea discutăm despre modificarea, din 2020, a Politicii Agricole Comune. Fostul premier Dacian Cioloș este în turneu la Bruxelles, unde se vede cu liderii europeni și cu mai mulți comisari.

Informațiile sunt destul de laconice, dar se știe că Cioloș, el însuși fost comisar european pentru agricultură, discută cu președintele Comisiei Europene, precum și cu președintele și vicepreședintele Parlamentului European. Din ce se știe până acum, Dacian Cioloș discută cu înalții oficiali comunitari despre posibile scenarii referitoare la viitorul Europei.

O primă zi la Bruxelles a fost încărcată pentru Cioloș - discuții cu Jean-Claude Juncker, cu vicepreședintele Valdis Dombrovskis, responsabil pentru euro și dialog social, dar și cu Johannes Hahn, comisar pentru extindere și politici de vecinătate.

Din program nu a lipsit o întâlnire cu actualul comisar al agriculturii, Phil Hogan, temele discuțiilor privind reforma Politicii Agricole Comune. România este direct interesată de aceste schimbări care, din păcate, ar putea însemna mai puțini bani pentru fermieri, după cum i-a spus Dacian Cioloș Mihaelei Gherghișan, corespondent RFI la Bruxelles.

Lângă București, la doar 15 kilometri de centrul capitalei, o familie de fermieri din tată-n fiu a pus bazele unui proiect pe care occidentalii îl numesc ”farm park”, în traducere liberă, un ”parc” cu animale.

Vorbim despre un ansamblu ce se întinde pe câteva hectare și care se adresează în primul rând copiilor, dar și adulților. Ferma din localitatea Pantelimon are câteva sute de animale și păsări pe care cei mici și cei mari deopotrivă le pot vedea în mediul lor natural. Totul a pornit în urmă cu 8 ani, când familia Mocanu a pus bazele acestui proiect, în imediata vecinătate a fermei de vaci deținută de mai multe generații de aceeași familie.

 
Ascultă emisiunea Rural din 20 martie 2017