
Emisiunile RFI RO
Dan Trifu, Eco-Civica: Primăria Generală nu are deocamdată capacitatea de a gestiona Metrorex
dan_trifu_ecocivica_primaria_generala_metrorex.jpg

În opinia lui Dan Trifu, “putem discuta, în contextul apariţiei metropolei, adică tot ce înseamnă teritoriul administrativ al Bucureştiului şi al judeţului Ilfov, care ar trebui să constituie viitoarea metropolă Bucureşti. În momentul acela normal că ar deveni un gen de bulevard, un inel, hai să spunem, probabil penultimul inel care ar deservi această metropolă, celălalt inel fiind autostrada de centură, care probabil sau sperăm că se va realiza cândva. Până atunci, nu ştiu dacă am putea atribui Primăriei Capitalei această şosea de centură, pentru că vedeţi, de 27 de ani încercăm să facem o şosea de centură a Bucureştiului, nu s-a reuşit acest lucru şi vă spun acum şi-mi asum ceea ce spun, nu s-a dorit realizarea unei şosele de centură hai să spunem capabile să preia un trafic, să deservească intrările în Bucureşti (…). Miza este Bucureştiul. Aici trebuie să cheltuim nişte bani inutil pe tot ce înseamnă dezvoltarea infrastructurii, promovarea automobilului în oraş şi toate celelalte aferente acestui lucru şi veţi vedea, chiar dacă Primăria Capitalei va prelua Centura, vor fi întârzieri inexplicabile, pentru a pune la punct câteva zeci de kilometri de Centură”.
Ce ar rezolva preluarea Metrorex de către Primăria Capitalei? Vicepreşedintele Eco-Civica spune că “deocamdată, n-ar rezolva nimic, cred că mai mult ar aduce probleme. Am lucrat o perioadă bună la Metrorex, am participat la darea în funcţiune a două magistrale. Metrorex este o unitate complexă, este o unitate de disciplină, este o unitate de top în ceea ce priveşte siguranţa circulaţiei. Circulăm cu sute de călători într-un tren, cu 80 km/h, într-un tunel şi vă daţi seama că aceşti oameni care exploatează instalaţia de siguranţă a traficului sunt tot timpul analizaţi, să nu aibă probleme psihice sau de altă natură, pentru a nu da cu trenul de pereţi. Deci nu putem vorbi, cu toată stima, că eşti şofer sau că eşti vatman, de ceea ce se întâmplă la Metrorex, este o unitate complexă, atât din punct de vedere al personalului, cât şi din punct de vedere funcţional. Deci ar trebui să avem conştiinţă la momentul actual şi să nu lansăm o astfel de idee. Deocamdată, Primăria Generală nu are capacitatea de a gestiona Metrorex”.
Ce ar presupune, concret, preluarea Metrorex de către Primăria Capitalei? Dan Trifu precizează că “Primăria ar trebui să ia în totalitate această regie. Subvenţia de la Guvernul României… mă întreb dacă în momentul ăla Guvernul mai subvenţionează Metrorexul. Vreau să ştie oamenii: pentru un leu al călătorului, Metrorex cheltuie aproape trei lei. Ca să ştiţi cât costă o călătorie cu metroul, ăsta este raportul. Restul de la un leu la doi lei şi ceva sunt suportaţi de Guvernul României, adică din banii contribuabililor, la urma urmei. Adică vorbim de sute de milioane de lei şi nu cred că Primăria Capitalei îşi permite să subvenţioneze în felul ăsta reţeaua. După aceea, tot ce înseamnă dezvoltarea reţelei de metrou trebuie s-o rezolve Primăria Capitalei, iar asta costă foarte mult. Dacă ar fi o conducere responsabilă, dar conştientă şi conştiincioasă, ar realiza că fondurile ar veni 85% din cele europene, dar observaţi că absolut toate investiţiile Primăriei Capitalei pe fonduri europene de fapt au pierdut finanţarea”.
Ediții anterioare ale emisiunii Planeta Verde: http://www.rfi.ro/tag/planeta-verde