Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Cu sau fără pesticide” - campanie locală de informare, timp de un an

pesticide_1.jpg

Campania de dezbateri și informare a fost lansată de Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România
Campania de dezbateri și informare a fost lansată de Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România
Sursa imaginii: 
RFI

Ce s-ar întâmpla dacă mâine nu s-ar mai găsi în piață legumele sau fructele dorite? Va fi o criză a alimentelor odată cu interzicerea mai multor produse de protecție a plantelor?

La aceste întrebări își propune să răspundă o campanie de dezbateri și informare lansată de Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România. Numită ”Cu sau fără pesticide, campania se derulează până la finalul anului și își propune să ofere informații și recomandări practice despre impactul utilizării produselor de protecție a plantelor asupra sănătății, mediului înconjurător și economiei, după cum spune pentru emisiunea ”Rural” Carmen Botez, director executive al asociației profesionale din domeniu.

Despre afaceri în agricultură vorbim în cele ce urmează. Mai exact, despre o plantație de goji înființată de un tânăr fermier, Adrian Nicolae, în comuna Augustin, din județul Brașov. Pentru cei care poate nu știu - goji este un fruct originar din China care, prin proprietățile sale excepționale, și-a câștigat renumele de panaceu. În ultimii ani, a fost aclimatizat și în România, unde au apărut sute de plantații.

Cultivarea acestei plante este relativ simplă, arbuștii ajung la maturitate în 4 ani, după care profitul poate fi de ordinul zecilor de mii de euro pe hectar, după cum a aflat colegul meu Mircea Oprea de la proprietarul singurei plantații de goji certificată bio din România.

Și tot în emisiunea de astăzi discutăm despre o platformă online - AgroGo, care își propune să fie un fel de bursă, e adevărat că mult simplificată. Platforma de tranzacționare online a cerealelor și inputurilor a înregistrat un cumul de peste 211.000 tone în ofertele plasate, la doar cinci luni de la lansare, fiind singura platformă din România pe care se pot tranzacționa cereale la disponibil sau la termen, după cum spune autorul proiectului, Vasile Topac.

 
Ascultă emisiunea Rural din 27 martie 2017