Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnal Rural - 27 martie

jurnal_rural_5.jpg

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi va face o anchetă privind respectarea dreptului la ocrotirea sănătăţii
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi va face o anchetă privind respectarea dreptului la ocrotirea sănătăţii
Sursa imaginii: 
RFI

Fermierii care nu au primit anul trecut banii reprezentând plățile pe măsura de bunăstare la porc, în jur de 25 de milioane de euro, vor putea primi sumele începând din această săptămână, spune ministrul agriculturii.

Ministrul Petre Daea anunță că a discutat această chestiune cu comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, și a primit confirmarea că banii vor fi deblocați. Deocamdată, mai spune ministrul, nu știe cifra exactă, dar ar putea fi vorba de peste 100 de fermieri aflați în această situație.

Amintim că în trimestrul III din 2016 au fost suspendate plățile pe măsura de bunăstare la porc pe subpachetul 1 — creșterea cu cel puțin 10% a spațiului alocat disponibil fiecărui animal, circa 23 milioane de euro, dar și pe subpachetul 4 privind calitatea apei - corectarea nivelului nitriților și nitraților din apă - circa 8 milioane de euro, suma totală fiind de 31 de milioane de euro.

În urma unor decontări care s-au mai obținut în septembrie 2016, au rămas suspendate plățile pentru un ajutor de circa 25 de milioane de euro.

Noi sesiuni pentru finanțare europeană

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale lansează în perioada 28 martie - 30 iunie 2017 sesiunea de primire a proiectelor de investiții aferente submăsurilor prin care se acordă fonduri nerambursabile pentru proiecte de infrastructură de bază și de acces agricol și silvic, dar și pentru cele privind protejarea patrimoniului cultural.

În cadrul acestei sesiuni se vor putea depune solicitări de finanțare a proiectelor de investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice (submăsura 4.3), pentru crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică (submăsura 7.2) și pentru protejarea patrimoniului cultural (submăsura 7.6).

Fondurile totale disponibile solicitanților de finanțare pentru aceste tipuri de investiții sunt de peste 647 milioane de euro, din care 68,7 milioane de euro sunt rezervate pentru finanțarea investițiilor realizate în Delta Dunării.

Pragul minim de depunere este de 20 de puncte pentru infrastructura rutieră și pentru cea educațională și socială, iar pentru infrastructura de apă/apă uzată este de 25 de puncte.

Și Avocatul Poporului verifică alimentele importate

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi va face o anchetă privind respectarea dreptului la ocrotirea sănătăţii, după protestul Cehiei, Ungariei, Poloniei şi Slovaciei legat de standardele duble practicate de marile branduri la produsele alimentare şi după ce Ministerul Agriculturii din România a anunţat monitorizarea fenomenului.

Ministrul Agriculturii Petre Daeaa anunțat că se va constitui ”un colectiv de muncă” format din reprezentaţi ai ministerului, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, pentru a se stabili dacă folosirea standardelor duble este practicată de marile branduri şi în România.

România a fost inclusă într-un grup alcătuit din autorităţi competente din state membre precum Germania, Franţa, Grecia, Marea Britanie, Irlanda, Cipru, Spania, care au participat, în luna martie, la un studiu iniţiat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, în contextul scandalulului produselor alimentare de proastă calitate destinate statelor membre ale Uniunii Europene mai sărace.

100 de milioane de euro pentru industria alimentară

Valoarea totală a proiectelor ce pot fi depuse, din iulie, în cadrul schemei de ajutor pentru panificație, patiserie, cofetărie se apropie de 100 milioane de euro, anunță Aurel Popescu, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase - ROMPAN.

În PNDR 2020 România are alocată o sumă de 112,5 milioane euro pentru schema de ajutor de stat ”Stimularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiții pentru procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii de produse neagricole”.

Pentru sesiunea 2017, suma alocată este de 70 milioane euro, conform datelor furnizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. În cadrul schemei se acordă finanțare nerambursabilă de maximum 50%, și anume între un milion și 2,5 milioane euro/proiect în funcție de tipul de investiție.

Investițiile eligibile sunt, de exemplu, în domenii precum fabricarea înghețatei, fabricarea produselor de panificație sau patiserie, a ciocolatei, condimentelor, suplimente alimentare sau a berii.