Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 31 martie

tusk.jpg

Preşedintele Consilului European Donald Tusk a prezentat, cum a promis, planul de negociere cu Marea Britanie în vederea Brexitului.
Sursa imaginii: 
France Presse

Preşedintele Consilului European Donald Tusk a prezentat, cum a promis, planul de negociere cu Marea Britanie în vederea Brexitului. Din start el a avertizat că Uniunea Europeană nu va discuta în paralel detaliile ieşirii Marii Britanii din blocul european şi relaţia viitoare cu regatul.  În proiectul acestor linii directoare, se arată că mai întâi Bruxellesul şi Londra trebuie să ”soluţioneze dezacordul” Marii Britanii cu Uniunea legat de nota de plată. În fine, un capitol aparte îl va constitui problema liberei circulații a cetăţenilor.

Sumarul emisiunii 40 de minute

Statele Unite nu mai țin atât de mult la ideea că soluționarea conflictului sirian depinde în mod major de înlăturarea de la putere a președintelui Bashar al Assad. Totuși, secretarul de stat american Rex Tillerson a sugerat că administrația favorizează soluțiile sprijinite și de poporul sirian.  

Pe fundalul nemulțumirilor create de decizia ministrului justiției de a nu-i demite pe Procurorul General și Procurorul șef al DNA, un magistrat clarifică situația la RFI : judecătorul Cristi Danileț explică de ce Tudorel Toader nici nu putea să îi revoce legal pe Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi doar pe baza evaluării sale.

Primăria Cluj o ia înaintea altor autorități locale și a cumpărat semnături electronice pentru funcţionarii săi pe care i-a conectat la platforma naţională edirect-eguvernare.ro. Rezultatul : din aprilie, Primăria Cluj-Napoca va emite în format electronic certiciate de urbanism şi avize, precum cele de salubritate, patrimoniu sau spaţii verzi.

 

 
40 de minute, editia de vineri, 31 martie