Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Mineritul urban, iniţiativă pentru sprijinirea copiilor din comunităţi sărace

minerit_urban_copii_comunitati_sarace.jpg

“Let’s Share & Care!”, iniţiativă ce promovează mineritul urban (Sursa foto: www.letsdoitromania.ro)
“Let’s Share & Care!”, iniţiativă ce promovează mineritul urban (Sursa foto: www.letsdoitromania.ro)

Mineritul urban este alternativa la mineritul tradiţional şi constă în recuperarea resurselor din deşeuri, apoi reutilizarea sau reciclarea acestora. O iniţiativă ce promovează mineritul urban este “Let’s Share & Care!”, lansat de “Let’s do it, Romania!”, care-şi propune să susţină copiii din comunităţi sărace, cu o rată mare a abandonului şcolar, dar şi combaterea risipei.

Invitatul lui Cosmin Ruscior la emisiunea Planeta Verde a fost Andrei Coşuleanu, project manager “Let’s do it, Romania!”. El precizează că oamenii implicaţi în proiect vor să strângă haine, jucării, rechizite, piese de mobilier, pe care le vor oferi apoi unor şcoli din comunităţile sărace.

 

 

Andrei Coşuleanu spune că “mesajul este foarte clar: ne-am depăşit resursele pe care le putem consuma în fiecare an, tocmai de aceea este important să ne gândim la reutilizarea resurselor pe termen cât mai lung şi nu distrugerea lor, fie că vorbim despre haine, încălţăminte, mobilier. Sunt resurse pe care oamenii din păcate le aruncă destul de uşor şi atunci ne-am propus să scoatem din nou la lumină resursele acestea care sunt extrem de valoroase şi să le reintroducem în reutilizare”.

Ce presupune reutilizarea resurselor? “De trei ani de zile, ne-am apucat să colectăm resurse din companii pentru nevoile proprii, ale noastre, ale reţelei “Let’s do it, Romania!”, ne-am dotat biroul din scaune, birouri, mobilier din companii partenere, când nu aveam deloc, lucru care ne-a dat atunci sclipirea de a ajuta şi pe alţii şi în ultimii trei ani de zile am făcut susţineri pentru ONG-uri din Bucureşti şi din ţară, dar şi pentru anumite şcoli nişte programe pilot, să le spunem aşa, dar am colectat o cantitate foarte mare de resurse, vorbim de peste 1.500 de birouri şi scaune, biblioteci, dulapuri, foarte multe resurse din companii pe care le-am colectat. În decembrie 2016 ne-a venit ideea să lansăm un centru de minerit urban. Există o iniţiativă lăudabilă în Suedia, în care oamenii au învăţat că dacă eu astăzi nu mai port o cămaşă, poate sunt oameni care nu au deloc această cămaşă. Şi atunci am identificat împreună cu un partener solid la nivel de prevenire a abandonului şcolar, se numeşte “Teach for Romania”, un ONG care face educaţie în mediul rural şi am spus să mergem să cultivăm pe de o parte ideea de colectare şi de valorificare a resurselor, dar şi de susţinere a educaţiei”, explică reprezentantul “Let’s do it, Romania!”.

Ediții anterioare ale emisiunii Planeta Verde: http://www.rfi.ro/tag/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 3 aprilie 2017. Invitat: Andrei Coşuleanu. Tema: proiectul “Let’s Share & Care!”