Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Cercetătorul australian Tim Flannery la RFI: Suntem într-o criză climatică profundă

cercetator_australian_tim_flannery_rfi_criza_climatica_grava.jpg

Tim Flannery vorbeşte în studioul RFI România despre schimbările climatice (Foto: RFI/Şerban Georgescu)
Tim Flannery vorbeşte în studioul RFI România despre schimbările climatice (Foto: RFI/Şerban Georgescu)

Invitatul lui Cosmin Ruscior la emisiunea Planeta Verde a fost Tim Flannery, ecologist australian, biolog şi paleontolog. El este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă australieni şi conduce acum Copenhagen Climate Council.

În opinia lui Tim Flannery, “suntem într-o criză climatică profundă. Am văzut evenimente mari anul acesta, catastrofale. Chiar azi dimineaţă am citit un titlu în The Guardian: “Marea Barieră de Corali din Australia, în stadiu terminal”. Deci asta înseamnă că cel mai mare organism viu de pe planetă, Marea Barieră de Corali din Australia, se află în declinul final. Asta e o catastrofă! E o problemă foarte serioasă, iar noi reacţionăm foarte lent. Slavă Cerului că la sfârşitul lui 2015 am semnat un acord global asupra mediului, la Paris, dar acum trebuie să începem să acţionăm foarte rapid, dacă vrem să evităm o catastrofă”.

Ce trebuie să facă firmele, pentru a-şi reduce impactul asupra mediului? “Companiile trebuie să rămână competitive, ştim cu toţii acest lucru, trebuie să rămână pe piaţă, dar pentru a supravieţui, trebuie să facă unele lucruri foarte importante, de pildă, să fie eficiente energetic, pentru că dacă nu foloseşti cele mai eficiente procese tehnologice, iroseşti bani. Acum trei zile, am vizitat o şcoală din România, care avea o factură enormă la curentul electric, pe care o plăteau părinţii. Ei au luat decizia de a investi într-un sistem solar de mari dimensiuni, 200 KW, care-i va scăpa de problemă, iar investiţia se va amortiza în termen de şase ani (…). Ei bine, lucrurile de acest gen sunt importante pentru orice afacere. Trebuie să te asiguri că nu pierzi bani prin ineficienţă sau prin decizii greşite”, spune Tim Flannery.

“Cartea “Speranţă în aer” e despre faptul că ne confruntăm cu o criză climatică foarte gravă în prezent. Trebuie să reducem emisiile de carbon foarte-foarte rapid, dar asta nu va fi de ajuns. Trebuie de asemenea să dezvoltăm industrii care să absoarbă dioxidul de carbon deja existent în atmosferă. Asta înseamnă să începem să fabricăm mase plastice din carbon, fibră de carbon din gazul pe care-l extragem din atmosferă şi de ce nu, chiar şi culturi de alge”, explică ecologistul.

Tim Flannery se află în România la invitaţia editurii Seneca, pentru a participa la o serie de discuţii pe tema schimbărilor climatice, urmând să publice în limba română cartea "Speranţă în aer".

Cât de gravă e situaţia la nivel mondial, care sunt soluţiile, cât de realiste sunt angajamentele internaţionale asumate la Conferinţa de la Paris, cât vor conta politicile preşedintelui american Donald Trump în ecuaţia schimbărilor climatice şi ce trebuie să facă România, inclusiv întreprinzătorii care vor să reducă impactul companiilor asupra mediului ?

 

 

 

Ediții anterioare ale emisiunii Planeta Verde: http://www.rfi.ro/tag/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde, 10 aprilie 2017. Invitat: cercetătorul australian Tim Flannery. Tema: schimbările climatice