Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Rural” a fost la Agraria. Alături de 30.000 de fermieri

agraria_1.jpg

”Bălțata Românească” este perfect adaptată condițiilor locale și la mare concurență cu rasele de import
”Bălțata Românească” este perfect adaptată condițiilor locale și la mare concurență cu rasele de import
Image source: 
RFI

Timp de patru zile, punctul central al agriculturii românești a fost Agraria, târgul de specialitate care a avut loc la Jucu, lângă Cluj.

A fost altceva decât Indagra la București, măcar ținând cont de faptul că a avut loc în câmp, chiar dacă spațiul nu a fost atât de generos pe cât necesita evenimentul. Emisiunea ”Rural” a fost și ea la Agraria, la a 23-a ediție, iar concluzia este că a meritat. Zeci de mii de fermieri, adevărați și nu de duminică, sute de utilaje, zeci de firme de specialitate, idei de afaceri și multe, multe prezentări, concursuri și premieri.

Cu câțiva fermieri am și stat de vorbă, atunci când reușeam să găsesc unul mai puțin ocupat cu cumpărăturile, pentru că la Agraria lumea vine să își ia câte ceva. Mai un tractor, mai o combină, mai o vacă sau câteva oi. Și aveai de unde alege. De exemplu, vaca din rasa ”Bălțata Românească”, perfect adaptată condițiilor locale și la mare concurență cu rasele de import, după cum îmi spune Zoltan Haller, președintele asociației din domeniu.

Totuși, o vacă, oricât de bună, e cam mare, așa că mă îndrept spre ceva mai convenabil. Albine. Iar în această chestiune mă lămurește apicultorul Mihai Grama, care îmi spune că afacerea nu e deloc o afacere dacă nu te pricepi. Prea mulți s-au repezit în apicultură și acum sunt aproape de faliment, spune Mihai Grama, care se plânge și de un an mai puțin bun.

Încerc să schimb tonul discuției și cred că dacă mă raportez la o formă asociativă va fi mai bine, mai mulți bani și mai puține probleme. Nu e chiar așa, îmi explică Felix Arion, director general la AgroTransilvania Cluster. Și el amintește termenul faliment, dar asta în lipsa asocierilor.

Și dacă tot am plecat pe direcția învățământului agricol, stau de vorbă cu Ovidiu Ranta, șef de lucrări, specialist în disciplina ”mașini agricole”. Îl întreb pe Ovidiu Ranta dacă agricultura românească a terminat procesul de modernizare și de dotare cu utilaje performante. Se pare că nu. Bun, și atunci ce facem? Că nevoi sunt multe, dar și posibilități și oferte, chiar financiare. De altfel, agricultura românească a fost sectorul cu o absorbție record a fondurilor europene.

Așadar, aceleași probleme, și în prezent și în perspectivă. Și dacă până acum nu a fost de ajuns, ce ar putea fi în viitorul exercițiu bugetar, când fondurile europene vor fi mai puține? Cum se pregătește agricultura românească, explică ministrul agriculturii Petre Daea.

 

Ediții anterioare ale emisiunii Rural: http://www.rfi.ro/tag/rural/

 
Ascultă emisiunea Rural din 10 aprilie 2017