Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iertarea intergenerațională: Ce au uitat părinții și nu au iertat copiii?

RFI continua seria începută în această primăvară și dedicată psihologiei iertării. După discuții despre rolul iertării în igiena emoțională și despre diferențe și tipare de iertare la femei și bărbați, continuăm cu un dialog despre iertarea intergenerațională. Invitat: Zenobia Niculiță, psiholog și cadru universitar.

Care este importanța iertării în relațiile de familie? Cum ne-au rănit etichetele verbale din partea părinților? Este sau nu eficientă și necesară confruntarea cu cei din familie care ne-au provocat traume? Care e procesul iertării intergeneraționale și cum e diferit de alte tipuri de iertare?

În România e răspândită filozofia „iubirii dure”

“Este impropriu să spunem că suntem doar rezultatul copilăriei noastre. Tot ceea ce ni se întâmplă în viață ne transformă, dar rădăcinile multor părți esențiale ale personalității se regăsesc în prima parte a vieții. Există anumite forme de interacțiune cu părinții, evenimente traumatice, dar și elementele mărunte din viața de zi cu zi, care ne-au marcat și care ne-au făcut să ne vedem pe noi înșine și să vedem lumea într-un mod dureros. De exemplu, lucruri pe care părinții le-au uitat, dar copiii și le amintesc în mod dureros chiar și după ce ajung adulți sunt acelea aflate undeva la intersecția dintre metode de parenting și forme verbal-emoționale de abuz. E vorba de acele etichete verbale pe care le-am interiorizat. Asta în contextual în care filozofia iubirii dure e foarte frecventă în pedagogia românească și nu are neapărat rezultatele dorite” spune Zenobia Niculiță. 

 

Ediții anterioare ale emisiunii Sănătatea FM: http://www.rfi.ro/tag/s%C4%83n%C4%83tatea-fm

 
ASCULTĂ emisiunea: Zenobia Niculiță în dialog cu Ioana Hașu-Georgiev