Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SAMAS: Importanța cursurilor de pregătire înainte și după naștere

Cât de importantă este informarea și pregătirea pentru naștere? Care e miza cursurilor din timpul sarcinii și de ce este bine ca mamele să își cunoască și să își ceară drepturile? La ce ajuta gimnastica postnatală și care e rolul atelierelor pentru părinți și copii după naștere? Răspunsuri de la Izabel Gavrilă, asistent medical și educator perinatal SAMAS. 

Sarcina, nașterea și alăptarea aduc adesea schimbări greu de gestionat în lipsa unei pregătiri adecvate. Desi sunt procese naturale, presupun o serie de decizii care e bine să fie luate după o documentare atentă, din surse certificate. Lipsa de informare a femeilor din România cu privire la aceste etape din viața lor, dar și lipsa unor practici adecvate în multe maternități din țară clasează țara pe ultimele locuri la mortalitate maternă și infantilă, la reușita alăptării, la numărul de cezariene. Satisfacția femeilor cu privire la experiența nașterii este redusă, în vreme ce depresiile post-natale sunt experimentate de tot mai multe femei. Medicalizarea sarcinii și a nașterii e normă în cele mai multe spitale, în contextul în care majoritatea femeilor lasă toate deciziile pe seama medicilor, desi este vorba de procese fiziologice, iar nu de boli. 

Izabel Gavrilă, educator perinatal SAMAS vorbește la Sănătatea FM despre puterea mamelor informate, despre miturile care însoțesc sarcina și nașterea și despre importanța cursurilor de dinainte și de după naștere - de la gimnastica prenatală, la cursurile pentru îngrijirea bebelușului.

Ediții anterioare ale emisiunii Sănătatea FM: http://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

 
ASCULTĂ: Izabel Gavrilă, intervievată de Ioana Hașu-Georgiev