Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


“Praf de România”. Cât de poluat este aerul din oraşul tău?

praf_de_romania_poluat_aer_oras.jpg

Aparat de măsurat calitatea aerului (Credit foto: Mihai Ionescu/Greenpeace România)
Aparat de măsurat calitatea aerului (Credit foto: Mihai Ionescu/Greenpeace România)

Greenpeace a lansat campania “Praf de România”, prin care atrage atenția asupra calității aerului.​ Un subiect delicat, în condiţiile în care România se află în procedură de infringement şi riscă sancţiuni europene, din cauza calităţii aerului în marile oraşe.

Care sunt sursele de poluare a aerului în România, ce măsuri pot fi luate şi cine ar trebui de fapt să intervină?

Alin Tănase, coordonator de campanii la Greenpeace România, spune la emisiunea Planeta Verde că Praf de România “este o campanie de responsabilizare a autorităţilor, în primul rând şi de informare a publicului larg despre existenţa unei reţele naţionale de monitorizare a calităţii aerului (…). Prin campania asta, am construit împreună cu un laborator de robotică nişte dispozitive de monitorizare a calităţii aerului, mai precis ele măsoară pulberile în suspensie. Cu aceste dispozitive dorim să atragem atenţia cetăţenilor asupra faptului că reţeaua naţională, cea a statului, nu oferă date sau datele sunt incomplete şi este ca o alternativă, să stai informat despre trendul de poluare din zona în care locuieşti”.

Simona Rădoi, specialist comunicare la Greenpeace România, declară că “pe site-ul calitateaer.ro, cel puţin până săptămâna trecută, când el era funcţional nu exista o secţiune de arhivă, nu puteai să vezi rezultatele din urmă cu o săptămână-două, astfel încât să-ţi faci o părere despre cât de poluat este aerul în zonele în care sunt instalate aceste staţii, dar în principiu, ştiu la fel ca toată lumea interesată de subiect că majoritatea acestor staţii sunt amplasate în parcuri sau în zone mai puţin poluate sau emit date seara, noaptea, când e mai puţină poluare”.

 

 

Ediţii anterioare ale emisiunii Planeta Verde http://www.rfi.ro/emisiuni/planeta-verde

Emisiunea Planeta Verde din 24 aprilie 2017. Invitaţi: Simona Rădoi şi Alin Tănase (Greenpeace). Tema: campania "Praf de România"