Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Climatolog: Ştiinţific vorbind, nu se poate face o prognoză de tornadă

climatolog_stiintific_prognoza_tornada.jpg

Pot fi prognozate tornadele? (Sursa foto: www.pixabay.com)
Pot fi prognozate tornadele? (Sursa foto: www.pixabay.com)

România este afectată în aceste zile de ploi, furtuni, grindină şi o răcire a vremii, după ce în urmă cu doar câteva zile am avut parte de temperaturi generoase, de peste 25-27 de grade, în unele regiuni ale ţării. Cum se explică această instabilitate atmosferică din ultima perioadă, cât de serioase sunt articolele de presă care anunţau recent tornade şi alte fenomene extreme în această parte a Europei şi cum va arăta vara anului 2017?

Cosmin Ruscior a discutat la emisiunea Planeta Verde cu climatologul Roxana Bojariu, de la ANM. Ea spune că “suntem pe o informare meteorologică pentru instabilităţi importante până mâine (marţi) la ora 11 noaptea. Miercuri se răceşte în continuare însă (…). Luna mai este cea mai instabilă lună de primăvară şi una din cele mai instabile luni din an, întrecută doar de luna iunie, dacă vorbim din perspectiva climatologului. Climatic vorbind, e normal să avem astfel de fenomene în această perioadă, dar e adevărat că amploarea lor depăşeşte totuşi amploarea fenomenelor de acest tip cu care ne-am obişnuit cu câteva decenii înainte”.

 

Tornade în România?

 

Unele site-uri din România au publicat recent o ştire în care experţii de la AccuWeather avertizau asupra producerii unor fenomene extreme, precum tornadele, în această parte a Europei. Sunt corecte acele previziuni? “O predicţie a tornadelor este legată de scara lor spaţială foarte fină (…). A face predicţie pe baza ieşirilor de la modelele numerice a acestor fenomene foarte fine nu este o abordare foarte riguroasă. Poţi să estimezi că ai ingredientele pentru a se putea produce o astfel de tornadă, ingrediente teoretic prezente, dar acest lucru nu este echivalent cu o prognoză de tornadă, în nici un caz (…). Pe de altă parte, această stare permanentă de stres în care suntem aruncaţi, cu anunţuri în care suntem ameninţaţi de fiecare dată că se întâmplă un dezastru ne poate aduce pe un nivel de non-acţiune, până la urmă, e povestea cu Petrică şi lupul. Deci ştiinţific vorbind, nu se poate face o prognoză de tornadă”, explică experta.

Roxana Bojariu precizează că “în Europa, anual se raportează cam 500-600 de tornade, cam jumătate din numărul celor raportate în SUA. Tornadele din Europa statistic vorbind sunt mult mai puţin intense decât cele din SUA”.

 

Cum va fi vara lui 2017?

 

Cum va arăta vara acestui an? “Nu vă voi spune aceste informaţii din punct de vedere al prognozistului, ci al climatologului şi statistic vorbind, avem o tendinţă pentru veri cu valuri de căldură din ce în ce mai persistente, mai intense, punctate cu instabilităţi din ce în ce mai puternice, în care avem furtuni cu intensificări de vânt, cu grindină, chiar cu vânt tornadic, dar efectiv care sunt perioadele şi când se va întâmpla, în ce zi, nu vă poate spune nimeni. Dar din păcate, ne putem aştepta la o vară cu fenomene extreme, aşa cum a fost până la urmă şi primăvara şi iarna şi cum vom avea încă decenii de acum încolo astfel de fenomene”, spune climatologul Roxana Bojariu.

 

Ediţii anterioare ale emisiunii Planeta Verde: http://www.rfi.ro/emisiuni/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 8 mai 2017. Invitat: climatologul Roxana Bojariu. Tema: instabilitatea vremii