Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum poate o asociație (mică) să deruleze programe (mari) la țară

bio_co_1.png

Asociația ”Ateliere Fără Frontiere” derulează un proiect de integrare sau reinserție socială a persoanelor cu probleme sau cu nevoi speciale
Asociația ”Ateliere Fără Frontiere” derulează un proiect de integrare sau reinserție socială a persoanelor cu probleme sau cu nevoi speciale
Sursa imaginii: 
RFI

În emisiunea de astăzi abordăm mai multe subiecte, între care un exemplu de mică afacere lângă București, chiar dacă nu e o afacere în adevăratul sens al cuvântului, ci mai mult un exemplu de bune practici sociale la sate.

De asemenea, discutăm despre o cultură mai puțin populară în România, dar care poate aduce bani frumoși – salcia energetică, dar și despre ce înseamnă potențialele schimbări în Politica Agricolă Comună.

La Ciocănari, nu departe de București, se desfășoară proiectul Bio&co. Dincolo de producția de legume bio, asociația ”Ateliere Fără Frontiere” derulează și un proiect bine-venit în zonă, chiar dacă nu inedit – integrarea sau reinserția socială a persoanelor cu probleme sau cu nevoi speciale, după cum povestește directorul asociației, Patrick Ouriagli.

În România își face loc printre fermieri o cultură nu foarte populară, dar extrem de apreciată în alte state europene. Salcia energetică este un tip de biomasă care a fost aclimatizată cu succes în solurile autohtone, după ce acest arbust cu putere calorică mare a fost importat din Suedia în urmă cu mai bine de 10 ani. ”Pionierul” acestui tip de culturi se numește Alexandru Benko, din Miercurea Ciuc. Acolo a mers colegul meu Mircea Oprea.

Comisarul european pentru agricultură Phil Hogan a simțit nevoia să redevină pentru scurt timp politician și să vorbească despre alegerile care au loc în acest an în mai multe state comunitare. Și dacă Brexit-ul e deja poveste, cu pierderile financiare de rigoare pentru fermieri, fie europeni, fie britanici, domnul Hogan a vorbit despre posibile riscuri viitoare în Franța și Germania, după cum transmite de la Bruxelles corespondentul RFI Mihaela Gherghișan.

 

Toate edițiile emisiunii Rural: http://www.rfi.ro/tag/rural/

 
Ascultă emisiunea Rural din 08 mai 2017