Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


La 27 de ani de la dispariția lor, în România reapar C.A.P.-urile

moara_rudaria_1.jpg

Primarul comunei Eftimie Murgu, alături de mai mulți tineri fermieri, este pe cale să înființeze o cooperativă agricolă de producție
Primarul comunei Eftimie Murgu, alături de mai mulți tineri fermieri, este pe cale să înființeze o cooperativă agricolă de producție
Image source: 
RFI

Anunțata schimbare a Politicii Agricole Comune, din care fermierii români beneficiază de miliarde de euro, îi pune pe gânduri pe cei care fac agricultură în România.

Chiar dacă nu este clar ce se va schimba, se știe sigur că vor fi mai puțini bani, pentru că dispare contribuția Marii Britanii, și, în plus, toată lumea se așteaptă la o simplificare și o clarificare a procedurilor de multe ori greoaie pentru accesarea banilor comunitari. Oricum, dincolo de speculații, micii fermieri trebuie să schimbe ceva în modul lor de activitate pentru că va crește concurența, iar producțiile lor puțin importante cantitativ nu vor avea loc în piață. Așa că o idee des clamată, dar rar pusă în practică, este asocierea.

O idee de acest fel este pe cale să devină realitatea în comuna Eftimie Murgu (fostă Rudăria), din Caraș-Severin.

Primarul Mihai Vlădia, alături de mai mulți tineri fermieri, este pe cale să înființeze o cooperativă agricolă de producție.

”Înfiinţarea cooperativei agricole a fost gândită pentru a rezolva în primul rând situaţia proprietarilor de animale, în special, proprietarii de ovine şi de bovine. Am încercat să le explic că pentru a prospera, pentru a putea avea beneficii de pe urma pajiştilor naturale, din 2019 o să se schimbe şi chestiunea cu subvenţiile, nu o să mai poţi rezista individual, doar într-o asociere”, spune primarul din Rudăria.

În ciuda reticenței celor mai în vârstă, cooperativa va porni în toamnă, susține Mihai Vlădia. ”Am întâlnit o problemă, caracteristică României, legată de cooperativă. Când au auzit prima dată, oamenii au fost reticenţi, însă le-am explicat că doar unindu-se, stabilind un statut foarte bun, vom putea accesa şi fonduri europene, vom putea face proiecte, iar fiecare membru rămâne proprietar al animalelor  şi terenurilor. Dacă doreşte, rămâne în cooperativă, dacă nu îi place cum merg lucrurile se poate retrage. Reticienţa a venit în primul rând de la vechile CAP-uri comuniste, dar şi din cauza faptului că în primii ani, de democraţie originală, a existat încă o tentativă de a organiza o astfel de cooperativă aici, la noi, care s-a soldat cu un eşec, din cauza lipsei de trannsparenţă şi a altor probleme pe care le-au creat cei care au înfiinţat-o şi mai multe nu vreau să spun. Oamenii, având aceste experienţe, era normal să fie reticenţi”, afirmă primarul din Rudăria.

 

Toate edițiile emisiunii Rural: http://www.rfi.ro/tag/rural/

 
Ascultă emisiunea Rural din 15 mai 2017