Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 17 mai 2017

premier_fr.jpg

Noul guvern al Frantei a fost prezentat astazi
Noul guvern al Frantei a fost prezentat astazi

Noul guvern al Frantei a fost prezentat astazi… 18 miniştri şi patru secretari de stat fac parte din cabinetul pe care-l va conduce  Edouard Phillipe. Primarul Lyonului, de 16 ani este noul ministru de Interne, o doamnă va conduce ministerul Apărării iar Jean-Yves Le Drian este singurul rămas din echipa lui François Hollande.

sumarul emisiunii 40 de minute

Ministrul Justiţiei anunță că va desecretiza arhiva SIPA în cel mai scurt timp, cu respectarea termenelor şi procedurilor legale. Preşedinta Înaltei Curti spune ca susţine demersul, dar ca mai intai este nevoie de inventarierea respectivelor documente.

Parlamentul European a făcut un prim pas prin care Ungaria poate fi lăsată fără drept de vot în Uniunea Europeană. Între altele, Budapestei i se cere să suspende sau să retragă legile care nu respectă principiile europene. Printre ele și cea care ar putea duce la închiderea Universității Central Europene, finanțată de George Soros.

Aflat în centrul unor controverse pe plan intern, Donald Trump începe mâine primul său turneu  în străinătate de la investirea în funcție… Liderul de la Casa Albă merge în Orientul Mijlociu și Europa. Vizita preşedintelui american se va încheia cu o oprire pe 25 mai la summitul NATO de la Bruxelles, înainte de a participa pe 26 mai la summitul liderilor G7 din Sicilia.

Crucea Roșie lansează o nouă campanie de donare de sânge în mai multe județe. În medie, în România e nevoie de 500.000 de unități de sânge anual și doar 2% din populație donează, în timp ce media europeană este de 10 procente.

Începe Festivalul de Film de la Cannes. 18 pelicule sunt în competiție pentru marele premiu - Palme d’Or. 10 luni de la atentatul de la Nisa, dispozitivul de securitate pe Croazetă este consolidat semnificativ.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: http://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

Emisiunea 40 de minute din 17 mai 2017