Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Va rupe Donald Trump acordul climatic de la Paris?

Donald Trump va anunţa săptămâna aceasta dacă retrage SUA din acordul climatic de la Paris (Foto: AFP/Mandel Ngan)

Vor ieși Statele Unite din acordul de la Paris privind schimbările climatice? Care ar fi consecinţele? Va exista un efect de domino în rândul altor mari poluatori? Președintele Universității Ecologice din București, Mircea Duțu, a fost invitat la emisiunea Planeta Verde.

Preşedintele american, Donald Trump, ar urma să anunţe săptămâna aceasta dacă menţine sau retrage Statele Unite din acordul climatic de la Paris.

Mircea Duţu explică: „În primul rând, să nu uităm că Statele Unite sunt al doilea mare poluator mondial al aerului, după China. Ca atare, ar fi un impact asupra cantităţii de gaze cu efect de seră reduse în virtutea acordului respectiv (...). În al doilea rând, fără îndoială că Statele Unite sunt un contributor financiar important la efortul internaţional de sprijinire a ţărilor în curs de dezvoltare, astfel încât acestea să-şi asume angajamente serioase, consistente, de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi de adoptare de măsuri de adaptare la efectele schimbărilor climatice (...). În al treilea rând, trebuie să ne aşteptăm şi la un anumit efect de domino, în sensul că alte ţări puternic poluatoare, precum China sau India ar putea să gândească şi chiar să acţioneze în sensul că dacă Washingtonul înţelege să nu-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră, de ce noi să o facem, penalizând astfel activităţile economice şi a deveni mai slabi în raport cu poziţiile americane?”.

„În acelaşi timp, totuşi, nu trebuie să dramatizăm. Pe de o parte, să ne amintim că SUA sub administraţia Bush 2 au reacţionat în acelaşi fel şi cu protocolul de la Kyoto. Semnat de către administraţia Clinton, legea de ratificare a fost respinsă în martie 2001 de noul preşedinte şi astfel, SUA au rămas în afara protocolului de la Kyoto. Aceasta nu înseamnă însă că toate statele federate au respins de plano protocolul de la Kyoto. Dimpotrivă, am avut de pildă exemplul Californiei, care a pus un accent deosebit pe măsurile de diminuare a emisiilor de gaze cu efect de seră şi adaptare la schimbările climatice. S-a creat chiar o coaliţie a autorităţilor locale, care a cuprins circa 150 de state federate şi oraşe mici şi mijlocii care au implementat programe proprii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră”, precizează profesorul.

„Aparent paradoxal, secretarul de Stat a anunţat că s-ar putea ca şi SUA să-şi reducă angajamentele, dar să se menţină în acordul de la Paris”, spune Mircea Duţu.

 

Toate edițiile emisiunii Planeta Verde: http://www.rfi.ro/tag/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 29 mai 2017. Tema: Donald Trump şi acordul climatic de la Paris. Invitat: Mircea Duţu, preşedinte Universitatea Ecologică din Bucureşti