
Emisiunile RFI RO
Phil Hogan știe ce vrea să schimbe în PAC; România ce negociază?
default.png

Iar asta se va întâmpla, spune el, pentru că Politica Agricolă Comună este direct dependentă de bugetul multianual al Uniunii.
”Există discuții aprinse în societatea europeană, atât în domeniul agricol, cât și în societatea civilă, referitor la cum să arate această PAC post - 2020. În ultima parte a a anului vom discuta la nivelul Parlamentului European pachetul legislativ”, spunea recent oficialul DG Agri. El a adăugat că ”fermierii, statele membre, societatea civilă doresc simplificarea elementelor cheie ale PAC. De asemenea, contribuabilul european devine din ce în ce mai pretențios și se uită la cei care cheltuie bani mulți, respectiv PAC și Politica de coeziune”.
Mihail Dumitru a mai spus că Politica Agricola Comună va fi reformată ”profund” și de aceea este important ca fiecare stat al Uniunii Europene să își definească rapid prioritățile în domeniu.
Ținând cont de aceste lucruri, l-am întrebat pe Alexandru Potor, secretar de stat în MADR, ce vrea România de la noua Politică Agricolă Comună, ce negociază la Bruxelles, mai ales că a avut loc și o consultare publică la nivel European.
Pe scurt, în viziunea Bucureștiului, între temele importante în dezbatere se numără cunoașterea și satisfacerea nevoilor fermierilor astfel încât Politica Agricola Comună să vină în întâmpinarea nevoilor acestora, menținerea unui buget consistent al PAC, convergența plăților, flexibilitate între piloni și simplificarea procedurilor administrative.
Acum vă propunem să mergem până în județul Timiș, unde o familie de tineri economiști a înființat o fermă de vaci Angus. Colegul meu Mircea Oprea a fost la ferma în cauză, în satul Brestovăț.
Toate edițiile emisiunii Rural: http://www.rfi.ro/tag/rural/