Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cultură'n Şură - Caravana teatrală care străbate satele ţării

În urmă cu cinci ani, în România demara o inițiativă inedită, ușor exotică. O trupă de actori şi-a luat decorul şi luminile din teatru, şi merg cu spectacolul în curțile sătenilor.

În primii patru ani, caravana Cultură'n Şură a vizitat 11 sate și a prezentat trei spectacole de teatru ce au însumat 18 reprezentații. S-a înregistrat o medie de 200 de spectatori per reprezentație. Cele trei spectacole realizate în cadrul proiectului au avut în distribuție actori cunoscuți ai tinerei generații și au fost apreciate atât de publicul neavizat cât și de cel de specialitate, în cadrul festivalurilor de gen din țară. De vineri 9 iunie, demarează ediţia 2017 Cultură'n Şură cu spectacolul "Experimentul”, în regia lui Victor Olăhuț. Spectacolul avându-i în distribuţie pe actorii Iulian Gliță, Marin Grigore și Florentina Năstase, va fi găzduit de şura lui Petre Sârchii din Valcău de Sus, în judeţul Sălaj. Actorii Florentina Năstase şi Marin Grigore au vorbit despre acest proiect în studioul emisiunii RFI360.

Prima etapă a proiectului se va desfășura în perioada 9-12 iunie, iar locuitorii din satele Valcău de Sus, Cristolț și Șumal din județul Sălaj sunt invitați în curțile consătenilor lor, ce vor deveni, pentru câteva ore, săli de teatru în aer liber. De asemenea, pentru al doilea an consecutiv, caravana a fost invitată și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Atelier” de la Baia Mare, unde va juca în șura Valea Vinului de la Muzeul Satului.

PROGRAM

● Vineri, 9 iunie, ora 21:30, la Petre Sârchii din Valcău de Sus

● Sâmbătă, 10 iunie, ora 21:30, la Victoru' lu' Țâlia / la Iulian (Nucu Pop) din Cristolț

● Duminică, 11 iunie, ora 21:30, la Cori Petrii lui Oltean din Șumal

● Luni, 12 iunie, ora 21:30, la Muzeul Satului din Baia Mare, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Atelier”.

Anul acesta caravana teatrală își propune să facă popas în 12 localități din județele Sălaj, Alba, Cluj, Sibiu, Vâlcea, Brașov și Bihor. Dar amănunte complete despre Cultură'n Şură găsiţi pe internet, la adresa http://culturansura.ro/

 

Toate edițiile emisiunii RFI 360: http://www.rfi.ro/tag/rfi360

Actorii Florentina Năstase şi Marin Grigore vorbind la RFI despre Cultură'n Şură.