Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONG: Aglomeraţia în Viena este definită foarte diferit faţă de aglomeraţia din autobuzul 104 din Bucureşti

ong_aglomeratie_viena_definita_diferit_autobuz.jpg

Viena, model de bune practici pentru Bucureşti (Sursa foto: pixabay.com)
Viena, model de bune practici pentru Bucureşti (Sursa foto: pixabay.com)

Viena poate fi un model de oraş inteligent pentru Bucureşti. O spune Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România, care sugerează Primăriei Capitalei să-şi trimită funcţionarii în oraşul austriac, pentru a învăţa din experienţa acestuia privind planificarea urbană.

Recomandarea a venit la scurt timp după scandalul de la şedinţa Consiliului General de acum câteva zile, când mai mulţi reprezentanţi ai unor ONG-uri au fost împiedicaţi să intre în sală, iar totul s-a transformat într-o îmbrânceală generală cu poliţiştii locali.

Ulterior, primarul Gabriela Firea a spus că ONG-urile respective sunt finanţate de Soros şi au “apucături fasciste”, încercând probabil să o linşeze.

 

 

Irina Zamfirescu de la OPTAR şi ActiveWatch spune la emisiunea Planeta Verde că această intenţie nu a existat nici o secundă: “Nici un moment nu am avut intenţia să mergem spre primarul Gabriela Firea. Mai mult, având în vedere că la foarte scurt timp după ce am intrat în sală au venit spre noi domnul viceprimar Bădulescu şi preşedintele de şedinţă, domnul Culea Orlando, îmi dau seama că nu am inspirat atâta teamă, că am luat cu asalt şi am venit să linşăm acolo pe cineva. Au venit spre noi şi am stat de vorbă”.

“Eu încerc de anul trecut să intru la aceste şedinţe (…). Nu am reuşit să intru niciodată, domnul Bădulescu neagă această realitate şi mi-a spus un lucru foarte relevant, cred, pentru atitudinea actualei conduceri a Primăriei cu privire la relaţia cu cetăţenii, în principiu domnul Bădulescu ne-a spus că el este ales pentru patru ani în acest oraş, eu nu reprezint pe nimeni, nu am ce să caut în sala de Consiliu, el are voturile cetăţenilor, e îndreptăţit să fie acolo şi că dacă vreau să ascult şedinţa de Consiliu, o pot face online, nu să vin acolo şi să arunc cu ouă şi să arăt bannere. Deci există prezumţia de rea-credinţă a cetăţeanului, care vine în sala de şedinţă şi vrea musai să perturbe desfăşurarea lucrărilor”, declară Irina Zamfirescu.

OPTAR sugerează Primăriei Capitalei să-şi trimită funcţionarii la Viena, pentru a învăţa din experienţa oraşului austriac privind planificarea urbană.

“Absolut tot oraşul respiră ideea de oraş pentru oameni. Prioritar acolo a fost şi oraşul s-a dezvoltat ca atare, accesibilizarea pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru persoanele vârstnice. În momentul de faţă, ei au unul dintre cele mai eficiente sisteme de transport public şi aici discutăm inclusiv despre benzi dedicate, discutăm despre flota de transport public, discutăm despre programarea călătoriilor. Dacă o să mergeţi cu transportul public, o să vedeţi că foarte rar se întâmplă să fie aglomeraţie. Aglomeraţia în Viena este definită foarte diferit faţă de aglomeraţia din 104 din Bucureşti. Un turist se poate descurca foarte bine cu transportul public, e foarte intuitiv, hărţile sunt foarte bine explicate. Ai hărţi!”, spune Irina Zamfirescu.

 

Toate edițiile emisiunii Planeta Verde: http://www.rfi.ro/emisiuni/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 12 iunie 2017. Invitată: Irina Zamfirescu (OPTAR, ActiveWatch). Teme: scandalul din CGMB şi paralela Bucureşti-Viena