Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conservarea operelor de artă din casa ta

Obiectele vechi au un farmec aparte, mai ales când sunt transmise din generație în generație. Valoarea lor crește cu fiecare poveste acumulată în existența lor. Din dorință de a nu renunța la acești martori ai timpului trecut, ba chiar de a le da o nouă viață, Asociația "Art Conservation Support" vine în întâmpinare cu un proiect numit “Despre restaurare: mobil”, proiect gândit să aducă informații utile și să contribuie la a conserva cât mai bine patrimoniul cultural mobil din casele noastre.

Asociația ACS organizează întâlniri informale structurate astfel încât să ofere informații utile nu doar colecționarilor, ci tuturor iubitorilor de artă care au acasă lucrări moștenite ori achiziționate. Prezentările au la bază experiența lectorilor, împărtășită prin exemple și studii de caz, informații utile oricărui iubitor de patrimoniu: - materiale constituente ale operei de artă  -tehnici de lucru - forme stabile ori active de degradare - condiții optime de depozitare / expunere și transport - influența intervențiilor neavizate.

Nu este un curs de restaurare, prin urmare participanții nu vor fi învățați cum să își “restaureze” obiectele. Intervenția în sine, de conservare - restaurare, revine profesioniștilor. Proprietarii trebuie să știe cum să prelungească viața operelor deținute, care sunt modificările naturale ale obiectelor și când este cazul să apeleze la specialiști. Amanunte complete, aici.

Pornind de la acest subiect, Valentin Panduru a vorbit în programul RFI360 cu Anca Dină, președintele Asociației "Art Conservation Support" și Andreea Michescu, specialist restaurator patrimoniu mobil, experiență de circa 10 ani în conservarea patrimoniului mobil și imobil.

 

Toate edițiile emisiunii RFI360: http://www.rfi.ro/tag/rfi360

 
Anca Diná si Andreea Michescu in studioul RFI360