Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine duce mai departe agricultura românească?

Regatul Unit este unul dintre cei mai importanți importatori de produse agroalimentare europene

Brexitul îi afectează pe fermierii europeni fără ca aceștia să aibă vreo vină. În contextul în care vor fi ridicate bariere comerciale între Uniunea Europeană și Marea Britanie, producătorii europeni nu vor mai putea vinde în aceleași cantități pe teritoriul britanic.

La fel de adevărat este că vor scădea, probabil, și banii alocați agriculturii europene, odată cu sistarea de către Londra a plăților către bugetul comunitar. ”Agricultorii nu ar trebui să plătească prețul unei decizii politice”, avertizează președintele organizației COPA - COGECA, vorbind de taxele suplimentare care ar putea fi aplicate în comerțul dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană.

Regatul Unit este unul dintre cei mai importanți importatori de produse agroalimentare europene, iar jucătorii din piață sunt de părere că prețurile vor crește dacă Marea Britanie va părăsi uniunea vamală fără să stabilească un nou acord comercial cu Bruxelles-ul.

Dincolo de un viitor destul de incert, dar probabil mai sărac în alocările de subvenții și bani pentru investiții în agricultură, ne ocupăm de schimbarea de generații în domeniu. O problemă acută în statele din vestul Europei, dar care începe să devină gravă și în România.

Care este generația de noi fermieri? Cine sunt tinerii care trebuie să preia exploatațiile agricole și afacerile rurale? Cât de doritori sunt ei să facă acest pas? Discutăm aceste chestiuni cu Marian Vișu Iliescu, președintele Asociației Tinerilor Fermieri.

Și tot în emisiunea de azi vorbim despre ”a mânca sănătos”. Ioan Jivu este un fermier bănățean care produce legume bio pentru 130 de familii timișorene. Nu mai puțin de 36 de legume cultivă Ioan Jivu, totul natural, fără ierbicide sau îngrășăminte chimice.

Colegul meu Mircea Oprea a fost zilele trecute până la Timișoara pentru a vedea cum reușește acest fermier să producă legume sănătoase și naturale 100%.

 

Toate edițiile emisiunii Rural: http://www.rfi.ro/tag/rural/

 
Ascultă emisiunea Rural din 12 iunie 2017