Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Voluntarii FITS 2017, „adevărațí ghizi” ai Festivalului Internațional de Teatru Sibiu

600_de_voluntari.jpg

Voluntari la FITS2017. Foto:sibfest.ro

Sunt 600 de voluntari prezenți anul acesta pe străzile Sibiului și în culisele sălilor de spectacol. Au fost aleși pe sprânceană, din 1000 de doritori. Voluntarii se ocupă de toți cei 3000 de artiști prezenți la Festival, dar și de cei și 60.000 de spectatori. Au grijă ca tuturor participanților să nu le lipsească nimic. Unul dintre cele mai prestigioase festivaluri din Europa, FITS 2017 aduce astfel în prima plan, pe lângă teatru, și un fenomen care ia amploare de la o ediție la alta: cel al voluntariatului.

Liliana Lircă este asistent coordonator al programului de voluntariat la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Pentru ea activitatea a început încă de anul trecut.

Fiecare voluntar este repartizat la un anumit departament. Pentru Liliana, activitatea a început de mai bine de o lună, iar pregătirea eput din ianuarie 2017. Selecția a fost făcută în lunile noiembrie și decembrie 2016, cand au fost înregistrate peste o mie de formulare de înscriere. În final, după cursuri și după evaluarea finală care a avut loc în luna mai, au fost selectați 600 de voluntari din toate colțurile lumii.

„Selecția constă în cât de implicați sunt tinerii în societatea sau în comunitatea în care trăiesc. Să faci un lucru fără să fii plătit, să îl faci bine și prin aceasta să câștigi experiența cerută la fiecare job înainte de a te angaja...Voluntariatul te învață, în primul rând, ce înseamnă empatia. Tinerii învață să ajute si fără să fie solicitați. Au proprie inițiativă. Își formează niște deprinderi sociale pe care numai o activitatea de voluntariat te poate învăța”, spune Liliana Lircă.

Este necesar să aibă cunoștințe despre cultură, despre teatru, despre oamenii care sunt invitați, despre Sibiu, despre România. Să fie adevărați ghizi ai festivalului”, continua ea.

Voluntarii sunt distribuiți in 20 de departamente: „Avem departamentul de companii indoor, cei care au spectacole în sălile de spectacol. Avem companii outdoor. Sunt spectacolele stradale. Sunt companiile românești, școlile de teatru. Mai sunt departamentele de afișaj, sponsori, bursă, departamentul de protocol, de distribuție apă, de distribuție flori, distribuție plase, departamentul de infodesk, departamentul de secretariat, juridic, PR și comunicare, biroul de presă, departamentul de bursă de spectacole”.

Un departament important al Festivalului este departamentul de criza, unde coordonator este Alex Crăciun, elev în clasa a XI-a la un liceu din Sibiu. Este la al treilea an de voluntariat la FITS si ne povestește cum a ajuns aici :

„În primul an a fost curiozitatea și interesul pe care mi l-au stârnit prietenii care au participat anterior la festival. Toată lumea mi-a zis că în timpul festivalului este o atmosferă de vis: tot orașul se transformă într-o scenă uriașă și toți suntem parte dintr-o piesă. Acest lucru mi-a stârnit curiozitatea și interesul”.

Cel mai mult îmi place sentimentul pe care îl am când simt că sunt parte din ceva mai mare, când știu că am putut ajuta și că am contribuit să se întâmple ceva de anvergura festivalului. Este unul dintre cele mai mari din România și din lume pe această parte”.

Îl întrebăm ce înseamnă mai exact departamentul de criza:

„Începând cu ora nouă așteptăm apelurile. Când am plecat ca să vin aici, am avut 27 de solicitări. Probabil colegul meu încă mai primește telefoane ca să ajute. Exemple de probleme: aveau nevoie de cinci oameni să ajute la pregătirea unei piese, cu decorul; au avut nevoie de oameni care să fie în piesă, figuranți. În fiecare an se publică revista „Aplauze” și revistele de program. A fost nevoie de cineva să le ducă, să le împartă prin toate locațiile unde se distribuie acestea. A fost nevoie de oameni care să ducă hârtii la nivel juridic. A fost nevoie de oameni care să ajute la distribuția sandwich-urilor. Noi avem 600 de voluntari și 600 de sandwich-uri. De exemplu, cei de la video sunt tot timpul pe teren cu camerele și cu echipamentul și nu au timp să se ducă să își ia mâncarea, așa că trimitem un voluntar  să îi ajute.

Voluntarii sunt pregătiți pe departamente de fiecare coordonator, unde li se solicită punctual ceea ce au de făcut. De asemenea, ei sunt invitați la toate spectacolele și conferințele. În primul rând, activitatea de voluntariat înseamnă să fii parte din festival și să participi la tot ce ține de conferințe, de evenimente speciale, spectacole de lectură și spectacole invitate în festival.

Sunt voluntari din Franța, Statele Unite ale Americii, China, Japonia si Indonezia. Spre deosebire de anii trecuți, nu am mai ținut cont de faptul că poate voluntarii internaționali se adaptează mai greu”, spune Liliana. „Ne-am dat seama că dimpotrivă, ei se adaptează la ceea ce le oferi. Anul acesta le-am oferit posibilitatea să participe la orice departament pe care și-l doresc și să comunice direct cu voluntarii români.”

Frederic este un tânăr de 21 de ani, student la comunicare în regiunea Cantal. Ene povestețte cum a ajuns să fie voluntar la FITS 2017.  Îmi doream să fac un stagiu în străinătate, aceasta a fost motivația mea principală, și școala la care studiez mi-a propus să fac un stagiu în România, în baza parteneriatelor dintre instituții. Am acceptat imediat și am venit. Este prima dată când asist la un festival de teatru ca acesta.

Ceea ce este foarte interesant este amploarea acestui festival. Este o manifestare extrem de mare, organizarea trebuie să fie una foarte strictă. De asemenea este bineînțeles plăcută întâlnirea cu voluntarii internaționali, americani, români, japonezi, chinezi, bulgari... Este foarte plăcut să poți cunoaște atâta lume” povestește el.

Cei mai mulți voluntari internaționali au legături cu lumea teatrului.

Emilia Ilieva, are 22 de ani și este din  Bulgaria. SE află pentru a doua oară la Sibiu.

“Sunt studentă, voi absolvi luna aceasta specializarea de studii teatrale și managementul teatrului. Sunt voluntar în cadrul programului internațional de voluntariat, și cum spuneam este al doilea an când vin aici. De data aceasta rolul meu este să îi sprijin pe voluntarii internaționali în activitățile lor, să îi ajut să se orienteze în ceea ce au de făcut și așa mai departe.

Pot să spun din experiența de anul trecut că avem destul timp să vedem piesele, să ne bucurăm de ele, să ne întâlnim cu alți oameni, dar în același timp să și lucrăm pentru a îi ajuta pe ceilalți. Ce este special? Cred că ceea ce îl face special este numărul de evenimente atât de diferite, astfel încât oricine, român sau oaspete internațional, poate găsi ceva care să îi satisfacă nevoia de artă. Genuri diferite, subiecte diferite. Iarăși foarte important, acest festival reunește participanți nu numai din lumea teatrului ci și persoane care sunt interesate de artă ca hobby, putem cunoaște oameni noi și interesanți, dar și stabili contacte pentru viitor. Publicul este foarte complex dar și foarte educat, este obișnuit cu teatrul și cu comportamentul pe care trebuie să îl ai la teatru. Cred că aceste evenimente sunt cu adevărat un spectacol, care atrage cu ușurință atenția astfel încât fiecare să poată veni, să fie interesat. Chiar și cei care nu merg atât de des la teatru sunt atrași de ceea ce se întâmplă pe stradă. “

Pentru FITS 2018 înscrierilor vor începe la 15 septembrie și vor dura până la 15 decembrie 2017. În formularul de înscriere se cere aplicanților să explice de ce își doresc să fie voluntari. Motivația este unul din factorii determinanți pentru organizatori în selectarea viitorilor voluntari.

Pentru că în prezent cei mai mulți voluntari sibieni sunt liceeni, organizatorii speră ca de anul viitor să reușească să-i atragă într-un număr tot mai mare și pe studenți.

 

Toate edițiile emisiunii Tânăr în Europa: http://www.rfi.ro/tag/tanar-europa

Emisiunea Tânăr în Europa din 14 iunie
1439