Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Șomajul în rândul tinerilor rămâne principala preocupare a Uniunii Europene

După garanția pentru tineri lansată în 2013, menită să garanteze un stagiu, o formare sau un loc de muncă pentru toți tinerii, cifrele rămân totuși îngrijorătoare. În Spania, rata de șomaj a tinerilor sub 25 de ani este de 40,5%. Chaky, un tânăr spaniol, s-a confruntat deja cu această situație și nu mai crede în inițiativele politice, după cum i-a mărturisit lui Laurent Berthault.

Chaky a crescut și a lucrat în cartierul popular Legazpi din sudul Madridului. Pe vremea când era adolescent, nu a avut de ales, tatăl lui care deținea o tutungerie și era alcoolic și-a părăsit brusc familia, lăsându-și soția singură cu copiii. Tânărul a început să muncească pe ici pe colo pentru a plăti datoriile tatălui său.

- Am început să muncesc la 16 ani într-un restaurant. Lucram de luni până duminică, în fiecare zi în afară de marți, de la prânz la 2 noaptea. În trei luni am câștigat 80 de euro și chiar și așa a trebuit să mă lupt pentru acești bani. Apoi am muncit pe ici pe colo, într-o ONG, apoi ca barman... Eram plătit pentru patru ore dar munceam de zece ori mai mult. Trebuia să mă ocup de tot, să fac comenzile, să vorbesc engleză... În genul acesta de slujbe, mereu sunt probleme. Sunt prost plătite sau neplătite, nu există concedii, nu știi niciodată în ce capcană vei cădea.

În septembrie 2013, după ce a lucrat într-un call center, Chaky găsește un post într-un supermarket cu o normă de 20 de ore pe săptămână și cu un salariu de 600 de euro pe lună. Nu este mult însă Chaky nu vrea să se implice prea mult într-o activitate salariată.

- Pentru un loc de muncă necalificat, este cel mai bun pe care îl pot găsi. Condițiile sunt destul de bune. Toți prietenii mei îmi spun că nici nu se compară cu ce mai poți găsi prin alte părți. Dar oamenilor le este greu să creadă că pot trăi cu 600 de euro pe lună. Cred că este imposibil. Eu cred că poți supraviețui cu banii aceștia însă nu văd niciun interes de a munci mai mult. Chiar dacă nu am nevoie de timp pentru studii, nici nu mă gândesc să dedic 40 de ore dintr-o săptămână unui job care nu așteaptă nimic de la mine. Nu reprezint nimic, doar o piesă din sistem. Iau banii și gata. Există oameni care nu au de ales, au copii, trebuie să câștige 1000 de euro pe lună însă eu nu vreau să fiu sclavul muncii mele. Nu vreau să ajung așa.

Când nu este la muncă, îți petrece timpul la biblioteca municipală a orașului, la raionul de filosofie. Urmează cursuri prin corespondență din toamna lui 2016, este o pasiune veche.

- Ca toți tinerii puțin mai rebeli din cartier, la vârsta de 15-16 ani m-au interesat ideile comuniste., Marx. Apoi la liceul unde studiam, la internat, bibliotecara mi-a spus că ar trebui să mă apuc de citit. Am împrumutat „Harry Potter și piatra filosofală”. Am mai luat și „Prințul” de Machiavelli. „Harry Potter” nu mi-a plăcut deloc, în schimbul „Prințul” mi s-a părut extraordinar, am aflat că de-a lungul timpului au existat oameni care au reflectat, au gândit, mi s-a părut foarte frumos. Iar astăzi este ceea ce știu să fac mai bine, este ceea ce vreau să fac, filosofia mă va ajuta să mă construiesc, îmi poate deschide calea spre numeroase domenii. De exemplu m-as putea gândi să devin curator de expoziții sau să lucrez pe proiecte sociale la Națiunile Unite... Nu vreau să mă limitez la o singură cale, vreau să explorez toate drumurile posibile.

Dar ca majoritatea prietenilor săi, Chaki nu ar vrea să depindă de niciun șef și își arată neîncrederea față de companii și instituții publice. Cum nu a ieșit niciodată din țară, neîncrederea lui merge cumva și către Europa și reprezentanții săi.

- Instituțiile europene și spaniole nu mi-au adus decât dureri de cap. Știu că există fonduri europene dar în jurul meu nu am văzut pe nimeni să beneficieze de ele. Nu le vede nimeni. Generația mea, cea din 1993-1994, a trecut printr-o schimbare de paradigmă. Ne dăm seama că tot ce ni s-a spus când eram tineri - învață bine la școală, ia-ți o diplomă și vei avea un loc de muncă - nu sunt decât minciuni. Astăzi fie rămâi cu aceste minciuni și găsești cu greu un loc de muncă, fie, cum face majoritatea, te descurci singur și încerci să fii indepedent. Ca și în muzică unde artiștii nu se mai bazează pe casele de discuri și merg direct pe You Tube pentru a se face cunoscuți. Oamenii din generația mea nu își mai fac iluzii. Culeg acum roadele acestei dezabuzări.

Chaki s-a confruntat deja de foarte tânăr cu patroni fără scrupule, de unde și această duritate atât de devreme. Astăzi nu se bazează decât pe forțele sale pentru a își construi viitorul.

Portretul său face parte dintr-un webdocumentar, „L’Europe et moi” / „Eu și Europa” despre tinerii europeni în fața marilor provocări aduse de șomaj, mediul înconjurător, democrație și migrație. Un proiect realizat de RFI si susținut de Parlamentul European .

 

Toate edițiile emisiunii Tânăr în Europa: http://www.rfi.ro/tag/tanar-europa

1008