Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 26 iunie

jurnal_rural_5.jpg

APIA a plătit 91 de milioane de lei pentru motorina utilizată în agricultură
APIA a plătit 91 de milioane de lei pentru motorina utilizată în agricultură
Image source: 
rf

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură anunță că o parte dintre fermieri vor fi supuși controalelor administrative la iarnă și în primăvara anului viitor. Verificările vor face referire însă doar la unele obligații specifice pentru a primi subvențiile.

”În perioada 1 iulie - 1 octombrie va avea loc controlul la fața locului, care se va efectua doar pentru cererile unice de plată eșantionate la controlul pe teren. Există posibilitatea ca unii fermieri să fie controlați pentru verificarea respectării unor obligații specifice în iarnă sau în primăvara anului următor”, se arată într-un comunicat al APIA.

Stabilirea numărului fermierilor selectați în eșantioanele de control în Campania 2017 se face după reguli stabilite la nivel European, ceea ce respectarea ratei minime de 5% pentru fiecare schemă în parte, cu excepția beneficiarilor care sunt scutiți de obligațiile de ecologizare. În acest caz, eșantionul este de minim 3 procente.

”Cornul și Laptele” se îmbogățește

Autoritățile au pus în dezbatere publică programul de distribuire de fructe în școli, văzut drept o modalitate de ajutor suplimentar pentru pomicultorii din România. Programul, care se vrea o variantă extinsă și mai sănătoasă a vechiului program guvernamental ”Cornul și Laptele”, ar urma să fie pus în aplicare la toamnă, odată cu începerea noului an școlar.

Ideea extinderii programului vine dintr-o necessitate, dar și ca o măsură de prevenție pentru că în ultima vreme a crescut îngrijorător numărul copiilor supraponderali. ”Acest program reprezintă un adevărat instrument de promovare a educației pentru sănătate, iar măsurile educative, sub diverse forme, pot contribui la o mai bună conștientizare din partea copiilor despre beneficiile consumului de produse proaspete, despre gustul și varietatea produselor agricole și nu în ultimul rând, conectează copiii cu mediul rural, cu originea produselor pe care le consumă”, susține Ministerul Agriculturii într-un comunicat.

În perioada imediat următoare urmează a avea loc o dezbatere la care să fie invitați și alți actori care pot pune la punct derularea programului. Este vorba de reprezentanți ai organizațiilor societății civile, nutriționiști, asociații ale părinților, specialiști în sănătate și cadre didactice.

Banii pentru motorină sunt în conturi

APIA a plătit, în perioada 16-20 iunie, ajutoare de stat de 91 de milioane de lei pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură în primul trimetrul al acestui an, o formă de subvenţie acordată agricultorilor. Suma a fost plătită de la buget pentru peste 13.500 de beneficiari şi mai mult de 64 de milioane de litri de motorină.

Sprijinul de care beneficiază agricultorii prin reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură este în 2017 de 1,41 lei/litru, în scădere cu 21% faţă de valoarea sprijinului acordat în 2016. Ministerul Agriculturii motivează scăderea prin modificările aduse Codului Fiscal de la 1 ianuarie, dată de la care a fost eliminată supraacciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburant.

Schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură a fost aprobată în 2014, prin hotărâre de guvern, iar valoarea maximă a schemei de ajutor de stat pentru perioada de aplicare 2014-2020 este de 3,33 miliarde de lei.

Vinul de Cotnari, protejat…în China

Vinul de Cotnari este inclus între cele 200 de indicații geografice din Europa și din China - 100 de fiecare parte -, avute în vedere pentru protecție în temeiul unui acord bilateral care urmează să fie încheiat în 2017. Publicarea oficială a celor 2 liste a fost agreată de Uniunea Europeană și China la începutul lunii iunie, deschizându-se astfel procesul de protejare împotriva imitațiilor și a fraudelor a produselor din aceste liste.

Se preconizează că acest lucru va duce la beneficii reciproce în domeniul comerțului, precum și la sporirea gradului de informare a consumatorilor și a cererii de produse de înaltă calitate de ambele părți.

Cooperarea UE-China în domeniul indicațiilor geografice a început cu peste 10 ani în urmă și a condus la protejarea a 10 denumiri de indicații geografice de ambele părți, în temeiul legislației UE și al legislației din China. Pe baza acestei cooperări inițiale, UE și China au demarat, în 2010, negocieri pentru un acord bilateral privind cooperarea în domeniul indicațiilor geografice și protejarea acestora.

Părțile interesate au acum la dispoziție două luni pentru a-și prezenta observațiile cu privire la produsele selectate de ambele părți și, dacă este necesar, pentru a ridica obiecții în fața autorităților din Uniunea Europeană sau din China.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural: http://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural

Ascultă Jurnal Rural din 26 iunie 2017