Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum ne găsim motivația pentru a ne schimba stilul de viată

rares_manolescu.jpg

Rareș Manolescu
Rareș Manolescu

Ultimele cercetări legate de motivație infirmă tradiționala teorie și convingerile potrivit cărora, ne putem motiva doar pentru a obține recompense și ne arată faptul că cei mai mulți dintre noi, avem tot timpul o motivație intrinsecă. Problema nu este dacă, ci DE CE suntem motivați. Iar întrebarea fundamentală este ‘Care e calitatea motivației noastre?

De ce ar sta împreună aceste două cuvinte: motivație și optimă? Mai ales când în vorbirea curentă oamenii folosesc termenii motivat și demotivat. Și atunci, de ce am folosi termenul de optim, care sugerează mai degrabă o evaluare calitativă și nu cantitativă a motivației?

Dacă am cataloga o persoană ca fiind demotivată, ar însemna că nu are energie sau nu face lucruri. Și tocmai aici vine paradoxul: oamenii catalogați ca fiind demotivați, continua să facă ceea ce au de făcut, însă fără bucurie, fără sentimentul împlinirii. 

În schimb, oamenii demotivați sunt văzuți ca având energie scăzută însă nu se opresc din ceea ce fac. Nu refuză să-și mai îndeplinească sarcinile, ci le execută la un nivel de calitate scăzut, eventual cu greșeli, cu un soi de energie negativă, poate arătând plictiseală sau nemulțumire. Și atunci, de ce să îi numim demotivați când motivația există? Din acest punct de vedere ne putem uita la aceste persoane ca fiind motivate să facă ceea ce fac, însă energia lor e diferită. De aici a apărut ideea de a ne uita mai degrabă la calitatea motivației decât la cantitatea ei, alăturând astfel termenul de optim: când ești motivat optim, îți place ceea ce faci, ai energie multă, te simti bine.

L-am invitat pe Rareș Manolescu, Executive Coach și Master Trainer să ne ajute să explorăm și să împărtășim tot ce e nou legat de această temă și să învățăm cum să ne schimbăm convingerile și paradigma despre motivație, pentru a ne da seama cum ne activăm singuri motivația și pentru a ne simti bine cu noi si cu ceea ce facem.
Rares Manolescu, mai vorbește despre impactul pe care o motivație diferită, mai bună sau optimă îl are asupra stării noastre de sănătate. 

Cea mai importantă concluzie este că atunci când oamenii sunt motivați optim, încep să atingă niveluri de performanță mai ridicate legate de sănătatea lor, sunt dispuși să depună mai mult efort și sunt mai proactivi. Se pare că ceea ce numim pasiune la unii oameni, adică eforturile pe care le depun pentru că își doresc și se simt bine, are o explicație în calitatea motivației în a face lucrurile respective. Oamenii care sunt pasionați de ceea ce fac au o calitate înalta a motivației, denumită și motivație optimă. Această pasiune nu apare din neant, are o sursă în felul în care privim ceea ce facem și cum se aliniază acestea cu valorile noastre și cu cine suntem noi. 

 
Înregistrarea emisiunii Sănătatea FM