Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 14 iulie 2017

defilare.png

Franța este în sărbătoare. Invitată de onoare la parada din 14 iulie a fost armata americană
Image source: 
Palatul Élysée

Franța este în sărbătoare! O paradă impresionantă a avut loc pe Champs-Élysées la care invitați de onoare au fost armata americană și președintele Donald Trump. ”Nimic” nu va ”despărţi vreodată” Franţa de Statele Unite, a spus Emmanuel Macron într-o alocuţiune solemnă, de la tribuna prezidenţială, la finalul defilării.

sumarul emisiunii 40 de minute

Masuri sporite de securitate au fost luate cu ocazia ceremoniilor de 14 iulie. Este al doilea an când manifestarile au loc în condiţiile stării de urgenţă, declarate după atacurile teroriste din 2015. Astazi francezii isi amintesc si de tragedia de la Nisa de anul trecut, când 86 de oameni şi-au pierdut viaţa după ce un camion a intrat în mulţimea adunată pe promenada oraşului.

In tara, dupa ce Eugen Teodorovici, consilier onorific al premierului Mihai Tudose, anunta ca va formula o propunere de impozitare a  Bisericii Ortodoxe,  Liviu Dragnea reactioneaza si spune ca nu sustine un astfel de demers. Care e pozitia reprezentantilor bisericii va spunem in aceasta seara.   

Doi apropiati ai lui Liviu Dragnea, omul de afaceri Marian Fiscuci, primul patron al firmei TelDrum, si Adrian Simionescu, fost deputat PSD si fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Teleorman, sunt urmariti penal de procurorii DNA intr-un dosar care vizeaza acte de comert incompatibile cu functia detinuta si complicitate la evaziune fiscala.

Cazurile de incalcare a normelor privind siguranta alimentara descoperite de inspectorii OPC pe litoral reprezinta un atentat la siguranta persoanei…este reactia presedintelui Infocons, Sorin Mierlea. Mai multi patroni de restaurant si terase de pe litoral au fost amendati dupa ce au gasit intre altele alimente expirate de un an.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: http://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

Emisiunea 40 de minute din data de 14 iulie 2017