Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 3 iulie

jurnal_rural_3.jpg

Piața este singura care trebuie să stabilească prețul cerealelor sau altor produse agricole
Piața este singura care trebuie să stabilească prețul cerealelor sau altor produse agricole
Image source: 
RFI

Guvernul promite facilități pentru fermieri, măsuri care ar urma să le lase mai mulți bani în buzunar. Ar fi vorba de eliminarea impozitului pe terenurile agricole lucrate și impozit zero pentru tractoare și utilaje agricole.

În plus, este vorba de cadastrarea pe cheltuiala statului a terenurilor agricole, termenul limită pentru acest proces fiind anul 2020.

Una din promisiuni este aceea că fermierii vor primi subvențiile în același an în care sunt efectuate lucrările. La ora actuală, inspectorii APIA au început controalele în teren pentru campania 2017, iar fermierii verificați vor intra la plată la toamnă.

Cei care au fost controlați în campania trecută scapă anul acesta de verificare, iar cei incluși în eșantionul de control, spune ministrul Petre Daea, vor primi banii cuveniți tot din 15 octombrie.

Controalele au loc până la 1 octombrie, când se vor finaliza toate documentele aferente plății subvențiilor.

Promisiunile guvernului abia instalat îi privesc și pe tineri, care vor beneficia de facilități pentru a se angaja în agricultură, în acvacultură sau în industria alimentară. Astfel, angajatorul va fi scutit de la plata tuturor obligațiilor către stat ce decurg din plata salariilor dacă angajează cel puțin 3 tineri cu vârsta sub 40 de ani, pentru o perioadă de cel puțin un an.

Cadastru gratuit pentru 800 de comune

Aproape 800 de unități administrativ teritoriale din spațiul rural, cu excepția regiunii București-Ilfov, vor fi finanțate pentru efectuarea cadastrului gratuit, programul fiind acum în dezbatere publică. Măsurile ar urma să ducă la îmbunătățirea condițiilor economice și sociale de la sate, dar și la accelerarea procesului de absorbție a fondurilor europene sau naționale destinate autorităților publice sau operatorilor privați din spațiul rural.

Banii pentru cadastrarea gratuită a celor 793 de unități administrativ teritoriale din spațiul rural sunt alocați din fonduri europene și nu afectează Programul național de cadastru care merge în paralel.

Sesiunea de depunere a proiectelor urmează a fi anunțată public după 5 iulie 2017, acesta fiind termenul limită prevăzut pentru consultarea publică asupra ghidului solicitantului.

Bugetul alocat acestui program de finanțare este de peste 312 milioane de euro, iar beneficiarul finanțării este în mod exclusiv Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Având proprietatea înregistrată, populația din zonele vizate de implementarea acestor proiecte va putea beneficia de îmbunătățirea condițiilor economice și sociale, atât datorită securizării statutului proprietății, cât și implicațiilor clarificării situației terenurilor asupra bugetelor locale, iar municipalitățile vor avea o situație clară a proprietăților pe care le dețin. În plus, vor fi create condițiile optime pentru atragerea de investiții în infrastructură din domenii precum: agricultură, mediu, turism și agroturism, îndeplinind astfel pre-condițiile pentru accesarea finanțărilor din alte programe ale Uniunii Europene.

Depozit gigant de legume în Bihor

În județul Bihor, la Nojorid, va fi construit cel mai mare depozit și procesator din legume din România, cu fonduri europene, în cadrul unui proiect care valorează peste 6 milioane de euro. Investiția se află în stadiul autorizației de construcție, iar principala activitate va fi frigerarea, o metodă prin care sunt înghețate instant legumele mărunțite și tocate. Capacitatea de procesare va fi de o sută de tone pe zi, sortare, tăiere, frigerare, doar legume, anunță Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bihor.

Proiectul are o valoare totală de 6.436.153 de euro, din care sprjinul european este de 2,5 milioane de euro, restul fiind contribuție proprie.

Să amintim că fermierii români pot accesa până la 2.500.000 euro/proiect, fonduri europene, pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat (indiferent de tipul de solicitant), precum și pentru forme asociative (cooperative și grupuri de producători) în cazul proiectelor care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat.

Recolta de grâu, revizuire în scădere

În ultimele săptămâni, analiștii și-au redus estimările privind recolta de grâu a Uniunii Europene, o companie de evaluare din domeniu mizând pe o recoltă de 141,6 milioane de tone.

Valul de caniculă care a lovit Franța și sudul Europei va afecta recolta de grâu din acest an, în special în Franța și Spania, în timp ce ploile din nordul Europei vor duce la creșterea recoltelor din Germania, Polonia și Marea Britanie, după cum arată analiștii.

Îngrijorările față de impactul caniculei din Franța, principalul producător și exportator de grâu din UE, asupra recoltelor au făcut ca la bursa Euronext cotațiile futures la grâu să atingă cea mai ridicată valoare din ultimul an.

Anul trecut, Franța a recoltat o cantitate de 28 milioane tone de grâu, cea mai scăzută recoltă din ultimele decenii, după un record de producție de 41 milioane tone în 2015. De asemenea, temperaturile extreme din Spania, cu îngheț în timpul iernii și maxime record în ultimele săptămâni, vor face ca recolta de grâu să scadă la 3,7 milioane tone, de la 7,2 milioane tone anul trecut.

În schimb, țările din nordul Europei par într-o situație mai bună. În Germania, al doilea mare producător de grâu din UE, recolta de grâu trece printr-o perioadă favorabilă după ploile din luna iunie.

Prețurile, stabilite doar de actorii din piață

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunță ca nu se va implica în niciun fel în stabilirea prețului produselor agricole pe piața din România. El este de părere că piața este singura care trebuie să stabilească prețul cerealelor sau altor produse agricole, în special în condiții de supraproducție.

”Las piața să o rezolve. Nu o să-l vedeți pe ministrul Daea niciodată discutând despre prețuri și discutând despre producții. Producția în agricultură este sigură atunci și numai atunci când o ai sub cheie”, a declarat ministrul agriculturii.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural: http://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural

Ascultă Jurnal Rural din 03 iulie 2017
629