Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Victor Negrescu: E important nu doar să facem, ci să și comunicăm

negrescu.jpg

Image source: 
Facebook / Victor Negrescu

Din postura de cel mai tânăr eurodeputat român, Victor Negrescu își prezintă bilanțul activității din Parlamentul European. “La nivel european, uneori deciziile pe care le adoptăm se transformă în politici publice la nivel național după câțiva ani. De aceea este important nu doar să le facem, dar și să comunicăm în așa fel încât tinerii să fie pregătiți pentru aceste oportunități” explică eurodeputatul.

Rep: Victor Negrescu, cel mai tânăr europarlamentar român, aflat la primul mandat de europarlamentar, dacă ar fi să faceți un bilanț, să trageți o linie provizorie, cum a fost această perioadă petrecută în Parlamentul European?

Victor Negrescu: Au trecut doi ani și jumătate de mandat. Practic sunt la jumătatea mandatului. Pot spune că am obținut rezultate pozitive. Cel mai mândru sunt de faptul că am reușit să inițiez în Parlamentul European cel mai mare număr de proiecte pilot, în valoare totală de 9.3 milioane de euro. Sunt proiecte dedicate României. Acestea mă plasează pe locul întâi în numărul de europarlamentari care au inițiat astfel de proiecte concrete pentru cetățeni. Nu în ultimul rând, mă bucur că am reușit să lucrez la o serie de rapoarte foarte importante, foarte multe legate de tineri, de partea de inovare, de acces la internet, de partea de legislație europeană pentru sprijinirea tinerilor. În consecință, a fost o parte de mandat foarte activă, prin care am reușit și am căutat să aduc în peisajul decizional european participanți din România. Mă refer la tineri anteprenori din România, la tineri care inovează din România, persoane care vor să participe la procesul decizional european. Astfel, arătăm că România și tinerii din România au un cuvânt de spus în tot ceea ce înseamnă construcția viitoare a Europei.

Rep: Cum stabilește un tânăr europarlamentar prioritățile?

V.N: Eu încă din perioada campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare mi-am fixat foarte clar prioritățile. Prioritățile mele se axează pe o serie de componente care mă definesc și pe mine ca individ și ca profesionist. Cred că politicienii de astăzi nu trebuie să facă de toate. Trebuie să se specializeze, să cunoască anumite domenii foarte bine și să se canalizeze în acea direcție. În cazul meu, am o pregătire și am lucrat în domenii legate de IT, de partea educațională. Aceste două domenii au fost prioritățile mele, împreună cu o componentă umană, cea de sănătate. De exemplu, când este vorba despre partea de IT, acele proiecte pilot pe care le-am menționat anterior, sunt dedicate acestei componente. Mai exact, am finanțat și am convins Comisia Europeană să acorde o finanțare pentru crearea unei platforme care permite tinerilor să învețe să își dezvolte competențele digitale mai rapid, mai ușor. Este o platformă care va fi disponibilă în toate limbile Uniunii Europene. De cealaltă parte, când vorbim despre componenta educațională, sunt promotorul campaniei europene pentru recunoașterea diplomelor la nivel european. Campania se numește Recongnize Study Abroad. Este o campanie care reunește cei mai importanți actori în acest domeniu al recunoașterii diplomelor, prin care încercăm să convingem Comisia Europeană ca, în final, să recunoască echivalarea studiilor din toate statele membre. Când vorbim despre partea de sănătate, este o chestiune umană. Este lucrul care m-a împins pe mine să fac politică și să mă implic în acest proces decizional. Am căutat să vorbesc despre mobilitatea pacientului. Cred sincer că nu este suficient să construim o Uniune Europeană în care să avem o piață unică. Trebuie să facem mai mult decât atât. Componenta de sănătate este una esențială. De aceea, văd ca fiecare pacient european să aibă acces la servicii medicale de sănătate în orice stat membru, fără să fie îngreunat acest proces de birocrație sau proceduri inutile, care, uneori, pot costa o viață. Dacă un pacient român poate să fie salvat de un doctor din Franța, care, întâmplător, poate fi chiar român, acesta să o poată face ușor. Să nu mai treacă prin proceduri, care, uneori, durează luni întregi și care pot să însemne viața pacientului. Am prezentat aceste trei componente, nu doar în campanie, ci cu mult timp înainte. Eu sunt implicat în dezbaterea publică europeană de aproape zece ani. Sunt doar de doi ani și jumătate în Parlamentul European, dar așa, cum am spus, cred că trebuie să ne specializăm și să facem lucrurile la care ne pricepem.

Rep: Pentru că ceva mai devreme spuneați că una dintre priorități o reprezentau tinerii, în momentul în care abordați o astfel de temă, cum vă stabiliți pe ce unghi mergeți legat de tineri? Tinerii au numeroase probleme. După cum vorbeam, depinde din ce parte vrei să îi privești. Sunt tinerii șomeri, tinerii care nu au nicio perspectivă. Sunt tinerii foarte activi pe plan digital. Sunt tinerii NEET. Cum stabilești exact de cine și cum te ocupi?

V.N: Tinerii, clar, nu sunt un grup omogen. Există o mare diversitate în rândul tinerilor, ca în orice categorie de populație. Într-adevăr, când vorbim despre tineri, trebuie să ne gândim la toate aspectele din viața unui tânăr. Eu am menționat mai devreme trei componente, educație, sănătate și partea de noi tehnologii. Un studiu pe care l-am realizat anul trecut, la nivel național în România, a evidențiat că aceste trei teme sunt temele prioritare pentru tinerii din România și sunt deja teme importante pentru toți tinerii din Europa. În consecință, este important să te implici acolo unde tinerii vor ca tu să te implici ca tânăr politician. Recunoașterea diplomelor îi afectează direct. Accesul la sănătate îi afectează direct. Accesul la noi tehnologii este, de asemenea, o prioritate pentru aceștia. Evident că trebuie să înțelegi toate dimensiunile tinerilor. Dumneavoastră ați vorbit mai devreme despre tinerii care sunt excluși sau vulnerabili. Această componentă este una importantă și care trebuie tratată separat. De aceea, am fost unul dintre susținătorii formării Coaliției europene pentru tineri NEET, acei tineri care nu au în prezent un loc de muncă sau nu sunt încadrați în nicio formă de învățământ. Împreună cu această coaliție euroepeană, pornită printr-o asociație românească, Social DOers, am căutat să influențăm decidenții europeni pentru a stalibi o politică concretă pentru acești tineri. Chiar acum când discutăm, lucrăm la un proiect pilot dedicat acestei categorii de tineri, prin care să fie sprijiniți direct, la nivel local, cu îndrumare psihologică. Această categorie este una aparte. Când vorbim despre tineri trebuie să luăm aceste grupuri cu probleme diferite cât se poate de separat și să tratăm direct problemele lor. La nivel european, uneori deciziile pe care le adoptăm se transformă în politici publice la nivel național după câțiva ani. De aceea este important nu doar să le facem, dar și să comunicăm în așa fel încât tinerii să fie pregătiți pentru aceste oportunități. Un exemplu bun la nivel european este crearea acelui corp de voluntariat. Corpul de voluntariat pentru tineri, creat de Comisia Europeană la impulsul tinerilor europarlamentari din Parlamentul European, are un efect pozitiv. Mulți tineri s-au înscris și au fost informați despre apariția corpului cu mult timp înainte.

Rep: Pentru că spuneam ceva mai devreme că sunteți la primul mandat, mă înteresează ce este foarte important în momentul în care îți faci cabinetul și începi să activezi ca europarlamentar, oamenii  din spate, echipa, propriile cunoștințe? Care este rețeta, astfel încât, în momentul în care te prezinți în Parlamentul European, fie că vorbim despre o inițiativă, fie că vorbim despre poziția de raportor, să îți faci treaba cum trebuie?

V.N: Este foarte important să te informezi înainte și să te pregătești, mai ales că este vorba să ocupi o funcție publică la nivel european. Așa cum am spus și mai devreme, eu sunt implicat în procesul decizional european de aproape zece ani, lucrând cu Partidul Socialiștilor Europeni, lucrând în tot ceea ce înseamnă acest fenomen european. În consecință, în momentul în care am ajuns la Bruxelles, am avut ușile deschise, am avut o serie de contacte foarte clare. Pentru mine a fost important să învăț tot ce înseamnă partea de proceduri. Faptul că eu cunoșteam procedurile, mi-a permis, ca într-un timp foarte scurt, să fiu printre cei mai activi europarlamentari, cu foarte multe intervenții, cu foarte multe rapoarte, cu foarte multe proiecte pilot, foarte multe rezoluții, foarte multe interpelări către Comisia Europeană, iar cei care ne ascultă pot să vadă datele publice. Mi-a permis să folosesc toate procedurile care îmi sunt la dispoziție pentru a influența procesul decizional. Când ești parlamentar sau europarlamentar trebuie să știi toate aceste mecanisme care îți sunt la îndemână, prin care poți schimba lucrurile. Trebuie să știi cum poți să depui un amendament, cum să faci ca acel amendament să treacă. Nu este suficient doar să depui un număr mare, cum, din păcate, fac unii, ci, mai ales, ca acele amendamente să treacă și să fie îmbrățișate de o majoritate. Nu în ultimul rând, dincolo de cunoștințele tale personale, relațiile, informația, cunoașterea legislației, a metodologiei și a procedurilor, este foarte important să fii înconjurat de oameni care înțeleg foarte bine acest fenomen, buni profesioniști, dar, în definitiv, oameni care s-au format alături de tine. Cred sincer că atunci când ocupi o funcție publică, ajungi acolo cu o echipă. Acea echipă cu care te-ai format, trebuie să se formeze în permanență cu tine, să evolueze și trebuie să ai o sinergie. Un om nu poate face toate lucrurile. Cred că în echipa mea am oameni de calitate. Am aproximativ 20 de birouri de europarlamentar în toată țara, am colegi foarte activi la Bruxelles, am colegi foarte activi în țară. Împreună cu aceștia, încercăm să fim în permanență în contact cu realitatea, cu cetățenii care ne-au votat. Este important să le comunicăm și acestora ce am reușit să facem și ceea ce nedorim să facem. De aceea, pe lângă clasicul site de internet pe care îl avem, avem și o aplicație de smart phone, disponibilă pentru oricine, prin care cetățenii pot intercaționa cu noi. Ne pot scrie în permanență. Suntem foarte actvi pe rețelele sociale. Comunicarea face parte din viața noastră de zi cu zi. Este esențial ca munca pe care reușim să o realizăm în Parlamentul European să aibă și un element de concret, care poate fi ușor de înțeles de către cetățeni.

Rep: Ca eurodeputat faceți parte dintr-un grup în care oamenii provin din diferite țări. Cum decurge colaborarea? Apar obstacole, neînțelegeri pornind de la mentalitate, de la experiența pe care diferiți politicieni o au?

V.N: Într-adevăr, există lucruri care ne separă uneori. Mă refer la viziuni, la așteptările cetățenilor care ne-au votat. Acele contraste între est și vest, între nord și sud apar, din păcate, deseori. Dar, îmi place să cred că atunci când facem parte dintr-un grup politic, uităm de aceste diferențe, când este vorba despre interesul public sau interesul comun al cetățenilor și, mai ales, pentru că, teoretic, avem viziuni politice similare. În familia europeană lucrăm pe grupuri politice. Legislația  europeană ne spune că, în mod normal, noi reprezentăm în Parlamentul European interesele tutror cetățenilor europeni, nu doar ale celor care ne-au votat, nu doar ale țării de unde provenim. Poate dacă am face acest lucru mai des am trece peste aceste diferențe. În grupul social democrat lucrăm foarte bine. Grupul social democrat este cel mai compact  la nivel european și are tendința să voteze într-o manieră similară pentru că avem dezbateri foarte aprinse în interior și reușim să generăm un consens. Dar există colaborări și între grupuri politice. Mă refer, mai ales, la tinerii europarlamentari. În Parlamentul European există o rețea a europarlamentarilor sub 40 de ani, care lucrează împreună. Este denumită Euro Forties și din a cărei conducere îmi face plăcere să fac parte. Sunt 96 de europarlamentari aleși la alegerile europarlamentare anterioare care au sub 40 de ani. Lucrăm cu toții împreună, facem foarte multe activități. Eu am inițiat în cadrul acestei rețele un forum care reunește toți parlamentarii naționali tineri și europarlamentarii. Zilele următoare o să ne întâlnim cu congressmanii americani sub 40 de ani. La rândul lor, ei au 40 de congressmani sub 40 de ani și doi senatori. Ne întâlnim pentru a stabili legături care merg dincolo de opțiunile politice, pentru a construi mai multe politici publice pentru tineri. Cred că așteptările sunt foarte mari. Mulți cetățeni și-au dorit și își doresc schimbare. Acest lucru s-a întâmplat, mai ales, la alegerile parlamentare anterioare. Peste jumătate din europarlamentari au fost schimbați. Este important ca noi să fructificăm această șansă oferită de cetățenii care au vrut o schimbare și au vrut mai mulți tineri, prin a le arăta că noi lucrăm împreună și că încercăm să facem lucruri cât se poate de bune pentru cei care ne-au ales.