Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce se mai știe de modificarea PAC?

agricultura_modificare.jpg

Sursa imaginii: 
wikimedia

Mai e puțin până la schimbarea, pe alocuri majoră, a Politicii Agricole Comune. Se știe că una dintre modificări privește schimbarea modului de acordare a subvențiilor, sumele urmând a fi direcționate de la subvenția pe suprafață la plăți mai mari pentru lanțul de producție.

Toate discuțiile și dezbaterile din ultima vreme încearcă să creioneze o nouă Politică Agricolă Comună, știindu-se că banii pentru subvenții vor fi mai puțini după 2020. Trebuie ținut cont, în acest ansamblu, și de Brexit, ieșirea Marii Britanii din spațiul comunitar, acțiune care lasă în urmă un gol estimat acum la 12 miliarde de euro. În pregătirea viitorului, președintele Parlamentului European a pus la punct o schiță în care propune reducerea fondurilor alocate agriculturii comunitare cu jumătate din valoarea actuală.

Unde este România în acest tablou, ce și cum negociază? Care îi sunt argumentele? ”Rural” a pus aceste întrebări secretarului de stat în MADR Alexandru Potor, cel care merge des la Bruxelles pentru discuții.

Tot în emisiunea de astăzi discutăm despre un proiect al guvernului care pregătește o lege prin care românii şi în special tinerii să fie sprijiniţi în achiziţionarea de terenuri agricole, a anunțat președintele PSD Liviu Dragnea. În acest moment, în opinia sa, prea multe terenuri sunt cumpărate de străini, iar România se pune singură în pericol. Să spunem că nu este prima intenție de acest fel, declarațiile devenind mai incisive pe măsură ce apar date despre cât pămât a mai cumpărat o firmă sau alta din străinătate. Să mai spunem că în conformitate cu datele unui studiu realizat de Transnational Institute pentru Comisia de Agricultură din cadrul Comisiei Europene, aproape 40% din terenurile agricole din România au ajuns în proprietatea unor firme sau persoane fizice străine. Unii fermieri locali spun totuși că procentul este mult mai mare.

În Franța, un coș cu produse bio este cu 79% mai scump decât unul cu produse similare convenționale. O dovedește un ONG francez pentru protecția consumatorului, intitulat Que Choisir, care și-a axat studiul pe legume și fructe. Este un sector care înregistrează un adevărat boom nu doar în Franța, ci în întreaga Europă. Se cumpără mai mult bio, mai scump, lumea susține că este de acord sa plătească mai mult pentru a mânca mai sănătos. Iar în acest timp suprafețele cultivate bio s-au extins în Europa cu 2 milioane de hectare între 2010 si 2015.

Aproape de finalul emisiunii, nu lipsesc și alte știri, grupate în rubrica Jurnal Rural.

 

Toate edițiile emisiunii Rural: http://www.rural.rfi.ro

 
Ascultă emisiunea Rural din 04 septembrie 2017