Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Canabisul, cel mai consumat drog în România

Agenţia Natională Antidrog (ANA) a lansat marţi o campanie naţională care îşi propune să crească nivelul de informare asupra efectelor consumului de canabis. Numită #POTALTFEL, campania pune accentul pe tinerii consumatori, în segmentul de vârstă 15 - 24 de ani.

Potrivit Agenţiei Naţionale Antidrog, 201.216 de persoane din populaţia generală cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani, vor fi beneficiari direcţi ai acestei campanii, ei urmând să primească informatii despre efectele consumului de canabis, campania fiind susţinută şi de un spot de promovare.

 

 

Conform unui studiu al Agenţiei privind consumul de tutun, alcool şi droguri, realizat în 2016, s-a identificat o prevalenţă de-a lungul vieţii a consumului de canabis de 5,8%. Prevalenţa în ultimul an a consumului de canabis este de 3,2%, în timp ce, pentru consumul din ultima lună, prevalenţa se ridică la 1,4%. Concret, peste o treime dintre respondenţi (35%) au început acest tip de consum la vârste relativ mici (sub 19 ani), în timp ce, 43% dintre cei chestionati au declarat debut în consumul de canabis la vârsta de 20-24 ani. Cea mai mică vârstă de debut declarată a fost 14 ani, iar media vârstei de debut este de 21,3 ani.

Silvia Stancu este direct implicată în programele dezvoltate prin Agenţia Natională Antidrog: "Tinand cont de anumite particularitati ale beneficiarului, cum ar fi, istoricul de consum, sindromul de abstinenţă, condiţii medicale, condiţii psihologice, condiţii sociale sau familiale şi situaţia juridică a acestuia, este inclus într-un program ce are ca obiective dobândirea şi menţinerea abstinenţei, redobândirea abilităţilor sociale, îmbunătăţirea integrarii sociale, încurajarea în activităţi educaţionale sau sportive şi tratamentul substitutiv cu metadona."

Directorul ANA, Sorin Oprea, a menţionat, marţi, cu prilejul unei conferinţe de presă, că în perioada septembrie-noiembrie 2016 s-a realizat colectarea datelor, eşantionul fiind de 7.200 de persoane şi că analiza şi interpretarea acestora s-a făcut în 2017. El a precizat că studiul e reprezentativ la nivel naţional pentru populaţia din segmentul de vârstă 15-64 de ani.

"Există consum de canabis în toată România. Este cel consumat drog la nivel national. De regulă, consumul de canabis la nivelul Capitalei este răspândit în majoritatea locurilor (...) nu avem un fenomen al consumului de droguri în scoli, dar sunt foarte multi elevi care consumă droguri în România şi în special canabis (...) poziţia noastră este una foarte clară si anume că nu putem discuta sub nicio formă despre legalizarea canabisului", a declarat Oprea.

În ultimii 3 ani, s-a observat o tendinţă de creştere a cazuisticii privind consumul de canabis. În 2015, au fost raportate 587 cazuri de urgenţe medicale pe fondul consumului de canabis, ceea ce înseamnă o crestere cu 29,6% a acestei problematici fată de nivelul anului anterior, când au fost înregistrate 453 astfel de cazuri. În 58,3% dintre aceste cazuri, persoanele aveau vârsta sub 25 ani, iar 40% dintre acestea erau elevi sau studenţi.

 

Mai multe ediții ale emisiunii RFI 360http://www.rfi.ro/tag/rfi-360