Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministru nou la Apărare. Cum va rezolva Fifor problemele de înzestrare și securitate?

Armata are nevoie de bani și sprijin din partea clasei politice - Ion Petrescu

Armata are un nou șef – Mihai Fifor, fost până acum ministru al economiei. În această calitate, Fifor a fost implicat în recentele discuții dintre minister și companii din străinătate interesate să producă echipamente militare în plan local.

Este vorba, între altele, de un parteneriat semnat în noiembrie 2016 cu firma germană Rheinmetall, pe baza căruia se vor construi în România transportoare blindate. Noul model 8X8 va fi cumpărat în primul rând de Ministerul român al Apărării, care are deja un program prioritar pentru dotarea cu noi mașini blindate.

Un alt parteneriat dintre industria românească și o firmă străină ar urma să permită construirea a patru corvete care vor fi cumpărate pentru Forțele Navale ale României. Cele 4 corvete multifuncţionale vor costa 1,6 miliarde euro, livrarea finalizându-se în 7 ani. Este vizată de asemenea modernizarea celor două fregate ”Regina Maria” şi ”Regele Ferdinand”.

Toate acestea se încadrează în plafonul bugetar de 2% din PIB, după cum prevede ”Acordul politic naţional pentru creşterea finanţării pentru Apărare”, semnat în ianuarie 2015 între principalele forțe politice de la acea vreme. Documentul prevede sprijinul politic al semnatarilor pentru atingerea în 2017 a unui prag de 2% din PIB pentru cheltuielile militare, nivel care să fie menţinut pentru perioada 2017-2027.

Discutăm aceste subiecte, dar și problemele de securitate regională și mondială cu analistul militar Ion Petrescu (colonel în rezervă).

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttp://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat de analistul militar Ion Petrescu