Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rămâne Europa fără unt? Nici cu smântâna nu e mai bine

unt.jpg

Actorii din piață anunță că stocurile de lapte sunt foarte mici
Actorii din piață anunță că stocurile de lapte sunt foarte mici
Image source: 
RFI

De Crăciun nu va mai fi unt în Europa, avertizează producătorii de lactate. ”Există un deficit semnificativ de smântână și unt peste tot în Europa. Nu va putea fi acoperită cererea până la Crăciun”, anunță directorul general al unei cooperative din Danemarca.

Criza care se prefigurează va duce la o majorare a prețului laptelui, susțin reprezentanții industriei. La nivel mondial, prețul laptelui, care a crescut cu aproape 28% comparativ cu situația din urmă cu un an, pe măsură ce producătorii au redus producția, s-a stabilizat în ultimele luni, însă actorii din piață anunță că stocurile de lapte sunt foarte mici.

Ca o măsură de prevenire, unii producători europeni ar urma să primească mai mulți bani, până la 38,3 euro cenți pe litru și este posibil ca până la finele anului să apară o nouă majorare.

Situația nu pare să se îndrepte pe termen scurt pentru că analiștii sunt de părere că următorul sezon de primăvară din Noua Zeelandă va fi crucial pentru viitoarele creșteri de prețuri de pe piața globală a laptelui.

Discutăm situația, din perspectiva producătorilor din România, cu Mihaela Gherghișan, corespondent RFI la Bruxelles, și Dorin Cojocaru, președintele APRIL – Asociația Patronală Română din Industria Laptelui.

 

Toate edițiile emisiunii Ruralhttp://www.rfi.ro/tag/rural/

Ascultă emisiunea Rural din 18 septembrie 2017
713