Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Corupția continuă să existe și se întâmplă în foarte multe locuri” – Andrei Țăranu despre ”Dosarul Belina”

dna_1.jpg

Dinu Pescariu și Claudiu Florică au fost audiați vineri la DNA în dosarul Microsoft
Dinu Pescariu și Claudiu Florică au fost audiați vineri la DNA în dosarul Microsoft
Sursa imaginii: 
RFI

”Dosarul Belina” este o ”ficţiune” şi un atac violent la adresa guvernului, acuză liderul PSD Liviu Dragnea, care mai spune că știe că ”procurorii DNA ar urma să ajungă şi la fiul” său. Dosarul există și își urmează cursul, răspunde șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

DNA a anunţat că a fost începută urmărirea penală a actualului vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale Publice Sevil Shhaideh, suspectată de abuz în serviciu, infracţiune săvârşită în perioada în care era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, privind trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

În acelaşi dosar, DNA a cerut şi sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de urmărire penală a actualului ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, la data respectivă ministru al Mediului, care ar fi iniţiat Hotărârea de Guvern premergătoare pentru trecerea insulei de pe Dunăre din administrarea ”Apelor Române” în cea a Consiliului Judeţean Teleorman.

Procurorii DNA spun că, în condiţiile în care Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului, ”nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege”. DNA spune că, iniţial, Ministerul Justiţiei şi cel al Finanţelor s-au opus acestei soluţii, dar ulterior guvernul a trecut, în numai 17 ore, un alt act normativ, premergător, prin care se modificau codurile de clasificaţie ale imobilelor astfel încât să se creeze ”aparenţa că trecerea lor la CJ nu mai impune adoptarea unei legi”.

La data respectivă, noiembrie 2013, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice era condus de Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh fiind secretar de stat.

Discutăm subiectul cu politologul Andrei Țăranu.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttp://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de politologul Andrei Țăranu