Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legea bicicletei: facilităţi fiscale pentru firmele care-şi încurajează angajaţii să vină la serviciu cu bicicleta?

Bicicliştii ar putea avea o lege a lor. Ideea unei legi a bicicletei​ a fost preluată de la societatea civilă de parlamentari de la aproape toate partidele şi urmează a fi pusă în practică după consultări cu mai multe ONG-uri.

Invitatul lui Cosmin Ruscior la emisiunea Planeta Verde a fost Mihai Deneş, vicepreşedinte al Federaţiei Bicicliştilor din România şi al Asociaţiei Adevăraţii VeloPrieteni.

 

 

El spune că “este un mare pas înainte, având în vedere că ne chinuim de aproximativ 19 ani să schimbăm părţi legislative în folosul bicicliştilor”.

“Prin această lege vrem să creăm un cadru general, un cadru care să poată reglementa şi partea fiscală pentru biciclişti, partea prin care statul poate să sprijine de exemplu prin reducerea TVA-ului sau prin reducerea impozitului sau deducerea părţii de impozit, să ajute companiile, pentru a încuraja angajaţii să vină la serviciu cu bicicleta”, precizează Mihai Deneş.

Care sunt cele mai ostile zone din trafic pentru un biciclist? “Intersecţiile sunt periculoase, pentru că sunt maşini parcate neregulamentar şi nu te poţi asigura foarte bine (…), dar şi gropile, capacele de canal montate prost, semne de circulaţie montate la o înălţime foarte mică. Sunt capcane care creează disconfort (…). Şi neatenţia şoferilor, care de multe ori folosesc telefonul mobil şi neglijează păstrarea acelei distanţe”, spune Mihai Deneş.

“Legislaţia română prevede clar că este interzis mersul cu bicicleta pe trotuar şi prevede clar că de exemplu copiii sub 14 ani nu au voie să meargă cu bicicleta, nici măcar în parc, nici măcar însoţiţi de părinţi. Una dintre dorinţele noastre din această lege ar fi ca această vârstă să fie reglementată”, declară el.

 

Ediţii anterioare ale emisiunii Planeta Verde: http://www.rfi.ro/emisiuni/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 25 septembrie 2017. Invitat: Mihai Deneş (Federaţia Bicicliştilor din România). Tema: legea bicicletei