Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 25 septembrie 2017

merkel.jpg

 Angela Merkel a câștigat un al patrulea mandat de cancelar
Angela Merkel a câștigat un al patrulea mandat de cancelar

În Germania, fără emoții, Angela Merkel a câștigat un al patrulea mandat de cancelar, dar conservatorii au pierdut procente importante față de precedentele alegeri. Un scrutin marcat de ascensiunea spectaculoasă a partidului de extremă-dreaptă, Alternativa pentru Germania, care a obținut 12,6% din voturi și a devenit a treia forță politică din Bundestag.

sumarul emisiunii 40 de minute

După trei runde de negocieri fără rezultate notabile, europenii așteaptă astazi la Bruxelles, propuneri "concrete" din partea britanicilor, în contextul unor noi discutii cu Londra despre Brexit.  La sfarsitul saptamanii trecute, intr-o incercare de relansare a negocierilor, premierul Theresa May pleda pentru un Brexit "soft", cu o perioadă de tranziție de doi ani si garantarea drepturilor europenilor aflati in Regat.

Kurzii din Irak voteaza astazi pentru independenţa lor, într-un referendum istoric, care ar urma să deschidă calea unui stat pentru care ei luptă de aproape un secol. Un pariu riscant, deoarece premierul irakian a spus raspicat că va ”lua măsurile necesare” în vederea păstrării unităţii ţării. Turcia şi Iranul, îngrijorate că ar putea să-şi vadă minorităţile kurde urmând acest exemplu, au ameninţat şi ele cu represalii.

Bruxelles pune capat sistemului obligatoriu de relocare dar va continua să sprijine statele membre sa accepte refugiați. Un plan care a divizat estul si vestul Europei si care nu a  fost un succes:  UE dorea să relocheze 160.000 de refugiați sosiți în Italia și Grecia cu scopul de a ajunge în vestul continentului. In fapt nici 28.000 de persoane nu au fost relocate.

Iar pe plan intern, conducerea PSD a decis sa le sprijine pe Sevil Shhaideh si Rovana Plumb, urmarite penal in dosarul Belina. Nici ministrul Dezvoltarii si nici cel al Fondurilor Europene nu isi vor da demisia pentru ca se considera nevinovate. Intre timp, procurorul șef al DNA a precizat că dosarul este „într-o etapă intermediară” și că a fost deschis în mai 2017, nu în 2014.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttp://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 25 septembrie 2017