Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Deficit 0,78% din PIB? Nici o problemă – Dan Armeanu (profesor ASE)

fonduri_ro_buget.jpg

Ceea ce arată acum datele de la Ministerul de Finanțe nu reprezintă un dezastru
Ceea ce arată acum datele de la Ministerul de Finanțe nu reprezintă un dezastru
Sursa imaginii: 
RFI

Ministerul de finanțe anunță că bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele opt luni ale anului cu un deficit de 6,5 miliarde lei, reprezentând 0,78% din PIB.

Imediat au apărut calcule și analize care ar demonstra că am putea vorbi de o creştere de peste două ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Situație aparent alarmantă, numai că lucrurile nu stau chiar așa. În primul rând, spune profesorul de la ASE Dan Armeanu, comparația cu 2016 nu e cea mai potrivită, anul trecut a fost altceva, iar ceea ce arată acum datele de la Ministerul de Finanțe nu reprezintă un dezastru, ba chiar mai e loc pentru noi cheltuieli fără a face rău deficitului. Să amintim totuși că ritmul de creştere a cheltuielilor, trase în sus mai ales de salariile bugetarilor, a depăşit avansul încasărilor.

Ținând cont de toate acestea, l-am întrebat pe profesorul Dan Armeanu dacă situația prezentată de Ministerul de Finanțe ar trebui să ne sperie sau măcar să stârnească îngrijorare.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttp://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Dan Armeanu, profesor la ASE