Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce viitor vrea România în Uniunea Europeană?

eu_change.jpg

Fiecare ţară va putea avansa cum doreşte, în ritmul ei, spre mai multă integrare sau nu
Fiecare ţară va putea avansa cum doreşte, în ritmul ei, spre mai multă integrare sau nu
Image source: 
RFI

Sunt gata să schimb tratatele europene, vreau o Europă suverană, unită și democratică – așa poate fi rezumat discursul președintelui Franței în chestiunea reformării Uniunii Europene. Unde e România în context?

Emmanuel Macron propume mai multe ”proiecte-cheie” la nivel european, alături de o metodă pentru a elabora până în vara viitoare o ”foaie de parcurs” a Uniunii europene pentru următorul deceniu. Uniunea nu mai are de ani de zile o viziune pe termen lung, susține Macron, care adaugă că există prea multă birocrație, există prea multe regulamente, iar luarea deciziilor este întârziată de multe ori de obligația unui vot în unanimitate.

Important de reținut este referirea la o ”Europă cu mai multe viteze”, concept menționat de mai multe ori în ultima vreme la nivel decizional, fără însă ca președintele Franței să pronunțe exact aceste cuvinte. Fiecare ţară va putea avansa cum doreşte, în ritmul ei, spre mai multă integrare sau nu, a explicat Macron viitorul Uniunii.

Ținând cont de cele 5 direcții de acțiune principale propuse - clima, securitatea şi apărarea, chestiunile migratorii, cele economico - comerciale şi noile tehnologii, cum se poate încadra România în acest curent?

Un răspuns, însoțit de necesare acțiuni viitoare, vine de la expertul în chestiuni europene Valentin Naumescu.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Valentin Naumescu, expert în politici europene