Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 25 septembrie

jurnal_rural_7.jpg

Au fost înființate comitete mixte care să determine gradul de afectare pentru fiecare cultura agricolă
Au fost înființate comitete mixte care să determine gradul de afectare pentru fiecare cultura agricolă
Image source: 
RFI

Fermierii care au avut de suferit după recentele furtuni vor fi despăgubiți, promite ministrul agriculturii. Petre Daea spune că cere bani guvernului în acest scop, mai ales pentru culturile de soia, cele mai afectate.

”Am venit cu două soluții rapide, și anume am solicitat Comisiei Europene ca avansurile la subvențiile pentru agricultură să fie mai consistente, procentul de acordare a avansului este ridicat, acolo este de 70%. O a doua soluție este faptul că am constituit acte normative pentru soia, cultura care a fost cea mai afectată, și unde un criteriu de eligibilitate este acela al nivelului de producție”, a spus ministrul agriculturii.

Petre Daea amintește că în fiecare județ afectat de furtuni au fost înființate comitete mixte care să verifice realitatea din teren și să determine gradul de afectare pentru fiecare cultura agricolă. Mai târziu vor fi întocmite și actele necesare ”pentru a putea intra într-un calcul al evidenței, al prelucrării și al deciziei la Ministerul Agriculturii”.

Avem tot mai puține vaci

În România, numărul de bovine a scăzut, față de anul trecut, cu mai mult de 3 procente pe total, până la 2,01 milioane, anunță Institutul Național de Statistică. O scădere semnificativă, de 2,5%, a fost înregistrată și în cazul efectivului matcă, până la 1,28 de milioane.

Cât privește distribuția efectivelor de bovine la 1 iunie 2017 pe regiuni de dezvoltare, comparativ cu 1 iunie 2016, se constată că ponderea acestora s-a menținut aproximativ constantă. Ușoare creșteri au fost calculate în regiunile Nord-Vest, Vest și Centru și scăderi relativ mici în regiunile Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia.

Bovinele reprezintă totalitatea animalelor de reproducție, de muncă și din îngrășătorii indiferent de sex, vârstă și destinația economică, iar efectivul matcă este totalitatea femelelor, pentru reproducție (vaci pentru lapte, bivolițe și juninci pentru reproducție).

Ghid orientativ pentru investiții în grajduri, sere sau silozuri

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat pe pagina oficială de internet o versiune consultativă a ”Ghidului Bazei de date cu prețuri de referință pentru silozuri, grajduri și sere”, cu referire la proiectele implementate cu fonduri europene din PNDR 2020.

”Elementele care se vor regăsi în acea bază de date vor putea fi achiziționate de către beneficiarii PNDR, în mod direct, fără a mai parcurge nicio altă procedură de achiziție. Mai mult, beneficiarii PNDR vor avea la îndemână soluții la cheie pentru realizarea unui sistem integral de depozitare a cerealelor. Atrag atenția asupra faptului că în baza de date se vor introduce prețurile de vânzare către beneficiarii PNDR, nu prețurile recomandate de producători”, spune directorul general al AFIR, Adrian-Ionuț Chesnoiu.

Producătorul sau importatorul care vrea să apară în baza de date are posibilitatea de a încărca maximum 20 de proiecte tip pentru fiecare marcă din categoriile menționate. Prețurile din baza de date vor fi exprimate în euro și nu vor include TVA. Actualizarea prețurilor se va realiza o dată pe an pentru fiecare marcă per trader.

Să amintim că în 2014, AFIR a pus la punct o primă bază de date cu prețuri de referință pentru maşini, utilaje şi echipamente specializate.

Europenii mănâncă tot mai multă carne de porc

Consumul de carne de porc a crescut anul trecut în Uniunea Europeană, anunță Oficiul European de Statistică Eurostat. Asta înseamnă că anul trecut, peste 257 de milioane de porci au fost sacrificați în Uniunea Europeană, cu două milioane mai mulți decât în 2015 și cu 5,2 milioane mai mulți decât în urmă cu zece ani.

În 2016, producția de carne de porc în Uniunea Europeană s-a ridicat la 23 de milioane de tone, reprezentând aproximativ 46 de kilograme pentru fiecare locuitor al UE, cu un kilogram și jumătate mai mult decât în 2006.

Totuși, în ultimele luni se observă un declin al producției de carne de porc. Jumătate din această scădere a fost determinată de reducerile de consum înregistrate în Germania, Franța și Marea.

Egiptul acceptă grâul românesc

Final în chestiunea grâului românesc blocat în porturile egiptene – autoritățile anunță că au aprobat o decizie privind cernerea grâului livrat din România, care a fost respins anterior de Autoritatea pentru carantină de la Cairo pe motiv că ar conține semințe de mac. Un oficial de la Ministerul Agriculturii spune că o navă cu grâu din Franța, care conținea de asemenea semințe de mac, încă este verificată.

Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, a provocat îngrijorări în rândul traderilor în ultimele săptămâni după ce a refuzat intrarea în tară a două nave cu grâu pe motiv că conțin semințe de mac. Una din aceste nave, care a fost oprită luna trecută, transporta 63.000 de tone de grâu din România, de la Cerealcom Dolj.

”Potrivit unui raport semnat de președintele Autorității pentru carantină, semințele de mac găsite în grâul din România nu sunt de tipul celor din care se produce opium. În consecință procedura care va fi urmată este cernerea”, a declarat un oficial din Autoritatea Generală pentru Aprovizionare, entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural: http://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural

Ascultă Jurnal Rural din 25 septembrie 2017
344