Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Drama animalelor vii exportate în Orient. Gabriel Păun: „Am filmat nişte scene cum nu am filmat nicăieri pe planetă”

drama_animale_vii_exportate_orient_gabriel_paun_scene.jpg

Ecologiştii critică modul în care sunt transportate animalele vii din România în Orient (Sursa foto: pixabay)
Ecologiştii critică modul în care sunt transportate animalele vii din România în Orient (Sursa foto: pixabay)

Ecologiştii cer interzicerea exporturilor de animale vii în ţări din Orient. Mii de oi şi vite sunt transportate anual pe mare în condiţii degradante, iar cele care supravieţuiesc drumului sunt sacrificate la destinaţie prin metode barbare, cu încălcarea normelor internaţionale privind drepturile animalelor.

AVERTISMENT: Unele detalii din acest articol pot avea un impact emoţional puternic!

Organizaţia Animals International a lansat acum un an o campanie de sensibilizare a autorităţilor, exportatorilor şi crescătorilor de animale. Ce s-a schimbat în acest an?

Directorul pentru Europa al organizaţiei Animals International, Gabriel Păun, declară la emisiunea Planeta Verde, realizată de Cosmin Ruscior că “lucrurile se mişcă, anumite chestiuni s-au schimbat şi s-au îmbunătăţit, însă animalele continuă să fie exportate, transportate pe distanţe foarte-foarte lungi, peste mări şi ţări, omorâte lent, în mod barbar, în destinaţii care nu le pot asigura protecţia”.

“În martie, am prezentat la Bruxelles investigaţia la nivel european pe acest subiect, cu imagini inclusiv din România, un eveniment la care Parlamentul European s-a autosesizat participând şi a anunţat imediat că începe procedurile oficiale pentru a demara o anchetă formală”, precizează directorul pentru Europa al organizaţiei Animals International.

Gabriel Păun povesteşte cum decurge sacrificarea unui animal în Egipt: “Eu tocmai m-am întors din Egipt, unde am filmat nişte scene cum nu am filmat nicăieri pe planeta asta şi nu mi-a scăpat aproape nici o ţară, am filmat animale din România şi din alte ţări exportate şi sacrificate în Tunisia, în Maroc, în Liban, în Iordania, în Arabia Saudită, în toate ţările în care bietele animale nu au nici o şansă să fie tratate într-un mod uman. Ei bine, în Egipt, am filmat animale din România, conform crotaliului pe care-l aveau inserat în ureche, animale care oricum ajunseseră epuizate acolo, în Egipt (…), în nişte condiţii mizerabile, înconjurate de munţi de gunoaie, cu cozile rupte, pentru că au fost forţate să fie mişcate dintr-un loc în altul. Un taur din România, manipulat de opt oameni, cărora le era frică de animal, pentru că totuşi e un animal mare, de 500-600 de kilograme, nu erau nici echipaţi, nici instruiţi şi nici nu ştiau cum să manipuleze animalul. Practica obişnuită de acolo din Egipt este că li se taie ochii, scuze, dar n-am cum să spun asta altfel, li se taie tendoanele, să fie îngenuncheaţi, după care sunt târâte în abator, unde li se taie gâtul cu multiple tăieturi, încălcând orice legislaţie şi orice cerinţe religioase. Este o moarte lentă, care durează până la jumătate de oră”.

 

Ediţii anterioare ale emisiunii Planeta Verde: http://www.rfi.ro/emisiuni/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 9 octombrie 2017. Invitat: Gabriel Păun. Tema: exporturile de animale vii în Orient