Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Practici discriminatorii ale UE vizează agricultura românească – Emil Dumitru (Pro Agro)

rural_-_video.jpg

În România se pune prea mare accent pe soluţiile de finanţare pentru agricultură şi se vorbeşte prea puţin despre relaţia cu partenerii pe lanţ
În România se pune prea mare accent pe soluţiile de finanţare pentru agricultură şi se vorbeşte prea puţin despre relaţia cu partenerii pe lanţ
Image source: 
RFI

Unele decizii ale Uniunii Europene defavorizează agricultura din România, susține Emil Dumitru, președintele Pro Agro. ”Ne aflăm într-un paradox tipic românesc, avem peste 800.000 de cereri anual de plată, însă doar 70 de mii sunt înregistraţi fiscal”, spune Emil Dumitru.

Liderul Pro Agro susține că în România se pune prea mare accent pe soluţiile de finanţare pentru agricultură şi se vorbeşte prea puţin despre relaţia cu partenerii pe lanţ.  ”Și cred că asta le lipseşte producătorilor - predictibilitate contractuală cu reţelele de comercializare”, a explicat el.

Cât privește chestiunea competitivității, Emil Dumitru atrage atenţia că sunt state ale Uniunii Europene care nu respectă regulile şi acordă ajutoare de stat agriculturii, iar Comisia Europeană închide ochii. ”Sunt ţări ale UE care au devenit competitive, dar care finanţează agricultura dincolo de mecanismele europene”, a spus acesta.

De asemenea, unele decizii comunitare ar defavoriza România, la nivel de competitivitate. ”Europa dintr-un exces de zel, face acord de liber schimb cu Ucraina, pentru import de porumb, în condiţiile în care România trebuie să respecte regulile de mediu ale UE, însă Ucraina nu. E concurenţă neloială. Comisia Europeană intervine brutal în piaţa unică şi permite să vină dinafara spaţiului comunitar materie primă”, acuză Emil Dumitru.

 

Toate edițiile emisiunii Rural: http://www.rfi.ro/tag/rural

Ascultă emisiunea Rural din 09 octombrie 2017