Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dispar pungile din plastic subţire. Cu ce le înlocuim? Opinia unui expert la RFI

Adio pungi plastic.jpg

UE: Pungile din plastic subţire trebuie să dispară de pe piaţă (Sursa foto: pixabay)
UE: Pungile din plastic subţire trebuie să dispară de pe piaţă (Sursa foto: pixabay)

Guvernul interzice introducerea pe piață și vânzarea pungilor din plastic subțire, la orizontul anilor 2018-2019. E vorba de o directivă europeană ce trebuie aplicată şi în România. Care sunt motivele, ce efecte va avea măsura și cu ce ar putea fi înlocuite pungile de plastic?

Invitata lui Cosmin Ruscior la emisiunea Planeta Verde este Liliana Nichita, manager de proiect la fundația Terra Mileniul III.

 

 

"Nu înseamnă că n-o să avem în ce să ne cărăm cumpărăturile. Există posibilitatea să folosim sacoşe de transport sau pungi de transport cu grosime mai mare şi există acum disponibil, în toate marile magazine găsim acele pungi reutilizabile. Altă variantă o reprezintă sacoşele de hârtie. Altă variantă o reprezintă acele sacoşe din materiale compostabile", explică experta.

De ce este o pungă din plastic subţire mai periculoasă decât una din plastic mai gros? "În primul rând, pentru că zboară mai uşor, îi acordăm mai puţină atenţie. Sunt şi mai multe (...). Ele fiind mici, zboară, le găsim peste tot, primăvara pe malul apelor vedem peste tot pungi agăţate prin crengi".

 

Ediţii anterioare ale emisiunii Planeta Verde: http://www.rfi.ro/emisiuni/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 23 octombrie 2017. Invitată: Liliana Nichita (Terra Mileniul III). Tema: interzicerea pungilor din plastic subţire