Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Capitala României este un haos arhitectural. Și cu risc seismic mare

ruine_2.jpg

Lista clădirilor cu risc seismic, a Primăriei Generale, are 3.500 de clădiri încadrate în diverse clase de risc
Lista clădirilor cu risc seismic, a Primăriei Generale, are 3.500 de clădiri încadrate în diverse clase de risc
Sursa imaginii: 
RFI

Cele mai multe dintre clădirile nou construite în București nu se încadrează din punct de vedere arhitectural în ansamblu, iar modernizările care se fac la clădirile istorice mai mult strică.

Bucureștiul este împărțit în 98 de zone protejate cu regulamente specifice pentru fiecare zonă, dar nicio autoritate a statului, fie că este Primăria Capitalei, fie că este Direcția de Cultură București, fie că este Ministerul Culturii sau Institutul Național al Patrimoniului, niciuna dintre aceste instituții nu are informații despre ce se află în interiorul acestor zone, spune Edmond Niculușcă, fondator al ARCEN, organizație nonguvernamentală care face, în București, inventarul zonelor protejate, unde se află clădiri vechi, valoroase.

”Avem de multe ori situații în care se demolează clădiri și se constată în timpul demolării că acele clădiri ar fi trebuit conservate sau clasate. Vom face fișe de inventar pentru fiecare imobil, de pe fiecare stradă, din fiecare zonă protejată, ajungând să avem undeva la 15.000 de fișe de inventar cu 22 de informații specifice și câteva zeci de mii de fotografii”, spune Edmond Niculușcă.

În plus, atrage el atenția, în zonele protejate, prin derogări de la regulamentul de urbanism, s-a demolat masiv și s-au construit clădiri mult mai înalte și masive, care nu respectă caracterul acelor zone. De asemenea, Edmond Niculușcă mai spune că a descoperit un lucru îngrijorător – lista clădirilor cu risc seismic, a Primăriei Generale, are 3.500 de clădiri încadrate în diverse clase de risc, dar ARCEN consideră că de fapt numărul este mult mai mare, de aproximativ 14.500.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat de Edmond Niculușcă, fondator al asociației ARCEN