Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 24 octombrie 2017

stroe.jpg

Ministrul Transporturilor il demite pe seful CFR
Ministrul Transporturilor il demite pe seful CFR

Abia instalat în funcție, ministrul Transporturilor îl demite pe șeful CFR, Marius Chiper. Trenurile întârzie în mod constant din cauza lipsei de organizare din cadrul companiei, își explică Felix Stroe decizia. Ieri au fost schimbaţi din funcţie directorul Regionalei Căi Ferate Bucureşti şi şeful Gării de Nord.

sumarul emisiunii 40 de minute

Primarul general al Capitalei anunta o consultare publica privind aplicarea taxei de acces in centrul Bucurestiului. Iniante insa de a-i pune pe soferi sa plateasca Gabriela Firea promite ca va fi modernizat transportul  public, vor fi facute pistele pentru biciclete si noi parcari.

Într-un context de ascensiune a partidelor populiste şi antimigranţi în mai multe ţări europene, liderul conservator austriac Sebastian Kurz invită extrema dreapta la negocieri exclusive în vederea formării unei coaliţii de guvernământ şi deschide calea revenirii acestei formatiuni la putere la 17 ani după scandalul din 2000. Atunci, intrarea FPÖ la guvernare în coaliţie cu conservatorii a provocat un val de condamnări europene şi impunerea unor sancţiuni Vienei de către UE.

 In China, actualul lider Xi Jinping devine cel mai puternic lider dupa Mao, fondatorul Chinei moderne dupa ce Partidul Comunist a înscris ideologia politică a liderului de la Beijing  în statutul său. Xi Jinping isi consolideaza astfel puterea asupra partidului, înaintea alegerii noilor structuri de conducere.

 Este criză de unt în Franţa, o situaţie nemai întâlnită de la al doilea război mondial incoace. Situaţia este similară şi în Europa după o scădere a producţiei de lapte în Noua Zeelandă, cel mai mare exportator mondial. Producătorii francezi refuza sa mai aprovizioneze supermarketurile care refuză ca in aceste conditiisă răspundă creşterii de preţ aşa cum s-a întâmplat deja pe pieţele europene.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: http://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
emisiunea 40 de minute din data de 24 octombrie 2017